1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ СТАНОМ НА 03 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ ЩОДО СИТУАЦІЇ В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Шановні мешканці району! Болградська районна військова адміністрація повідомляє, що за останній тиждень загальна ситуація в Болградському районі залишається спокійною. Надзвичайних подій, захоплень адмінбудівель, бойових дій – немає. Криміногенний стан в районі контрольований правоохоронними органами.

Населення Болградського району забезпечено основними продуктами харчування, санітарно-гігієнічними засобами. Перебоїв із постачанням продуктів немає. На автозаправних станціях району  перебоїв з паливом не спостерігається.

Промислові, сільськогосподарські, комунальні підприємства та об’єкти оптової та роздрібної торгівлі в Болградському районі працюють стабільно.

Сільськогосподарські підприємства району завершують збирання пізніх зернових культур.  Станом на 03 жовтня  2022 року намолочено 46,2 тис. тонн соняшнику з площі 42,37 тис. га. (91,4% від плану) при середній урожайності 10,9 ц/га. Кукурудзи на зерно зібрано на площі 3,2 тис. га, намолочено 4,1 тис. тон. (34,5% від плану) при врожайності 12,8 ц/га. Також сільгосппідприємствами зібрано 9284 тон. винограду (41,3% від плану)  при врожайності 41,7 ц/га.

 Крім того сільгосппідприємства району завершують  посів озимого ріпаку. На сьогоднішній день посіяно 22833 га – 90% від запланованих площ. Продовжується посів озимої пшениці (посіяно вже 62 %)  та озимого ячменю (29,9% від плану).

Болградський район знаходиться у відносно безпечному регіоні, тому освітній процес в кожному населеному пункті організовано у змішаному форматі. На сьогоднішній день  заклади освіти працюють в очній та дистанційній  формі. Також у змішаному форматі працюють і заклади дошкільної освіти.

В Болградському районі триває вакцинація проти COVID-19, яка проводиться на базі Арцизького, Болградського, Бородінського та Тарутинского центрів ПМСД.

 Продовжують працювати пункти прийому та видачі гуманітарної допомоги, активно проводиться волонтерська діяльність.

Болградська районна військова адміністрація знайомить з новелами законодавства України, які вступають у дію з 1 жовтня 2022 року:

З 1 жовтня субсидії та пільги виплачує Пенсійний фонд України. За рішенням Уряду розпочинається поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду України. Вже з жовтня Фонд здійснює виплату призначених органами соціального захисту населення житлових субсидій та пільг. Виплати будуть проводитись незалежно від того, чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні. До 1 грудня 2022 року порядок звернення за призначенням субсидій та, власне, механізм призначення житлових субсидій та пільг не змінюється. Всі дані для виплат надійдуть до Фонду у електронному вигляді. Прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соціального захисту населення.

Від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто, подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян.

Уряд схвалив постанову, згідно з якою від 1 жовтня, збільшується розмір компенсації людям, які надали тимчасове житло внутрішнім переселенцям у межах програми «Прихисток». Програма передбачає державну компенсацію за житлово-комунальні послуги тим, хто безоплатно прихистив внутрішньо переміщених осіб із ТОТ чи зон проведення воєнних (бойових) дій. Власники житла, що розмістили у себе ВПО, отримуватимуть 900 гривень замість 450 за кожну таку особу на місяць. Це стало можливим завдяки оновленому Меморандуму про співпрацю, який від імені Уряду уклав Мінрегіон із Товариством Червоного Хреста України.

Президент України Володимир Зеленський скасував осінній призов до Збройних Сил України та інших військових формувань у 2022 році.

Глава держави також відтермінував демобілізацію військовослужбовців строкової служби. Верховна Рада дозволила звільнятися з лав Збройних Сил України військовим, які мають трьох неповнолітніх дітей.

Кабінет Міністрів України зняв обмеження щодо кількості виїздів за кордон для громадян, що під час воєнного стану супроводжують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб, які потребують постійного догляду.

Відтепер дозволено неодноразовий виїзд за межі України громадянам, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, що наразі перебувають на території іншої країни на підставі довідки про їх перебування на консульському обліку, або за наявності наказу директора закладу догляду про ротацію супроводжуючих з числа його працівників.

Крім цього, обов’язковим є повернення в Україну чоловіків віком від 18 до 60 років не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

До уваги водіїв, з 1 жовтня вмикаємо ближнє світло фар. Нагадуємо учасникам дорожнього руху: згідно з пунктом 9.8 Правил дорожнього руху, денні ходові вогні або ближнє світло фар має бути увімкнене поза населеними пунктами у будь-який час доби з 1 жовтня до 1 травня. Саме в цей період видимість через погодні умови знижується, а світловий день скорочується.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

НАЧАЛЬНИК БОЛГРАДСЬКОЇ РАЙОННОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ГЕННАДІЙ БАМБУРА