1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛИЛА...

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ УХВАЛИЛА ЗАКОН ПРО ПОСИЛЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ВІДПУСКОМ МЕДИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ

Документ створює законодавчу базу для повноцінного впровадження Е-рецепту, та спрямований на зменшення випадків безвідповідального самолікування, що призводить до безконтрольного вживання ліків та до антибіотикорезистентності.Зокрема, встановлюється відповідальність для медиків та фармацевтів:

✅ У разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепту

✅ За призначення наркотичних засобів без Е-рецепту

✅ За відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепту, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ продажу препаратів.

Закон має бути введений в дію через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану, адже в умовах війни не всі українці мають доступ до лікаря, а медики – до електронної системи охорони здоров’я.

💬«Нагадаю, що, незважаючи на війну, МОЗ почав поетапно вводити електронний рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках продають виключно за Е-рецептом (за виключення окупованих та прифронтових територій, де дозволений паперовий рецепт). З 1 листопада стартує відпуск за електронним рецептом наркотичних засобів. Наступний етап – перехід всіх рецептурних медичних препаратів на Е-рецепт. Запровадження Е-рецепту – важливий крок реформування системи охорони здоров’я України, який підвищить прозорість та контрольованість процесів виписування рецептурних препаратів, попередить випадки самолікування і безвідповідального застосування рецептурних лікарських засобів та стане початком роботи щодо побудови системи клінічного моніторингу в Україні на основі тих даних, які будуть вноситися до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) стосовно клінічної ефективності тих чи інших ліків», — розказав голова Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхуванняМихайло Радуцький.