1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: ДЕЛЕГАЦІЯ БОЛГРАДСЬКОЇ...

НОВИНИ ГРОМАД: ДЕЛЕГАЦІЯ БОЛГРАДСЬКОЇ ГРОМАДИ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У СВЯТКУВАННІ ДНЯ БЕССАРАБСЬКИХ БОЛГАР У СОФІЇ

У 1938 року урочисто відзначалося 100-річчя освячення Спасо-Преображенського собору-пам’ятника у місті Болграді. Тоді і народилася ініціатива вважати 29 (16) жовтня, день освячення храму, святом – Днем бессарабських болгар. Ця ініціатива була продиктована великою роллю бессарабських болгар у національно-визвольній боротьбі, церковному та культурному відродженні болгарського народу, у звільненні Болгарії та будівництві нової Болгарської держави.Цього року у столиці Болгарії – Софії – День бессарабських болгар був відзначений масштабно – серією заходів, організаторами якого виступили Виконавча агенція у справах болгар за кордоном на чолі з директором Райною Манджуковою, Центр бессарабських болгар у Р. Болгарія на чолі з президентом Валерієм Івановим та Товариство «Родолюбець».

Святкова програма розпочалася з концерту в Національному палаці культури столиці Болгарії, який продовжився цього ж дня масовим заходом на сцені просто неба.У святкуванні взяли участь бессарабські болгари з України, Молдови, представники громади банатських болгар у Румунії. Це свято зуміло об’єднати в одному місці тисячі болгар і бессарабських болгар, які нині проживають у різних куточках планети.

Делегацію Болградської громади за підтримки відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради очолила заступник Болградського міського голови Ганна Мунтянова. А представили нашу громаду на столичній сцені у Болгарії Народний ансамбль фольклорного танцю «Бессарабія» (кер. Петар Димитров) та вокальний ансамбль «ЖАРАВА» (кер. Ольга іванова) КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради. Своїм блискучим виступом вони підкорили глядачів з перших своїх номерів.

“Бессарабські болгари – це всі болгари за кордоном, незалежно від того, коли, з якого приводу і чому вони залишили Болгарію, але залишилися болгарами в душі, вони кров від крові і плоть від плоті Болгарії”, – зазначила виконавчий директор Агенції болгар за кордоном Райна Манджукова.

Свято справді вдалося – не лише своєю масштабністю, а й атмосферою єдності та братерства, які відчувалися протягом усього заходу та надовго збережуться у пам’яті.

Болградська міська рада висловлює слова щирої подяки організаторам свята в Болгарії за можливість не просто стати його учасниками, а й продемонструвати, що бессарабські болгари Болградської громади гідно зберігають та розвивають культуру та традиції своєї прабатьківщини Болгарії.