1. /
  2. Новини
  3. /
  4. АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА БОЛГРАДСЬКОЇ...

АПАРАТНА НАРАДА НАЧАЛЬНИКА БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Сьогодні під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури спільно з першим заступником начальника Денисом Байлуком та заступниками начальника Болградської РВА Дмитром Дімитровим та Вячеславом Куликом  відбулась апаратна нарада з керівниками структурних підрозділів РВА.

Про роботу закладів освіти району під час дії правового режиму воєнного стану доповіла в.о. начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту районної військової адміністрації Інна Гуткан. Вона зазначила, що станом на 05 грудня 2022 року за результатами перевірок закладів освіти комісією з огляду будівель цивільного захисту, найпростіших укриттів та захисних споруд, що розташовані у безпосередній близькості до закладів освіти, з загальної кількості закладів освіти (79 шкіл та 79 садочків) 56 закладів освіти мають готові захисні споруди, які рекомендовані для  укриття учасників освітнього процесу.

Станом на сьогодні у закладах загальної середньої освіти здобувають освіту 13605 учнів.

Свою освітню діяльність заклади здійснюють: за очною формою – 24 заклади, в яких охоплено навчанням 3245 учнів, за змішаною формою – 21 заклад (учнів 6378), у дистанційному режимі – 34 заклади, учнів – 3982.

З числа закладів загальної середньої освіти, які надають освітні послуги за очною та змішаною формами навчання 30 закладів забезпечують учнів гарячим харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету.

Було зазначено, що на даний час у закладах дошкільної освіти нараховується 3125 вихованців. Освітню діяльність заклади здійснюють за такими формами: за очною формою – 11 закладів, в яких охоплено навчанням 353 вихованця, за змішаною формою – 3 заклади (вихованців 214), у дистанційному режимі – 56 закладів, вихованців – 2087.

Режим роботи садочків Арцизької, Болградської, Павлівської та Тарутинської громад становить 8 годин. Роботу дошкільних закладів Бородінської та Городненської громад організовано за режимом короткотривалого, неповного робочого дня (4 години), без харчування.

Щоб максимально зменшити залежність закладів освіти від відключень електроенергії та забезпечити безперервність освітнього процесу в закладах застосовано гнучкий підхід до планування робочих навчальних днів: в закладах загальної середньої освіти скореговано розклад дзвінків (у більшості закладів уроки розпочинаються о 09.00, закінчуватись уроки повинні у світловий проміжок дня), скорочено тривалість уроків та перерв (як при очному так під час онлайн навчання), учні, які навчаються онлайн, підключаються до уроків за можливості або засвоюють навчальну програму в асинхронному режимі; в закладах дошкільної освіти (які працюють в режимі повного дня) для підтримання потрібної температури в холодильниках та забезпечення належного зберігання продуктів використовують генератори або замовляють продукти харчування на день.

Природним газом заклади освіти забезпечені  до кінця поточного року. Наразі почали переукладати договори щодо закупівель природного газу на опалювальний період 2023.

Забезпеченість твердим паливом на 100% (на весь опалювальний сезон) забезпечені Городненська, Кубейська, Павлівська, Тарутинська та Теплицька громади, а Арцизька, Бородінська та Василівська громади забезпечені вугіллям до кінця поточного року. З початком наступного календарного року за потребою буде знов оголошено тендери на закупівлю вугілля.

Станом на 05 грудня 2022 залишок освітньої субвенції складає 7 743,2 тис. грн. За даними, отриманими від територіальних громад, на даний момент в Державній казначейській службі зареєстровано заявки на фінансування на суму 2 216,38 тис. грн.

В.о. начальника служби у справах дітей районної військової адміністрації Ганна Янчева доповіла про підсумки проведення заходів щодо розвитку сімейних форм виховання протягом року у Болградському районі. Вона зазначила, що патронатна сім’я – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. У Болградському районі   з жовтня 2020 року функціонує 1 патронатна сім’я ( Болградська м/р). Термін перебування дітей в сім’ї від 3 до 6 місяців, у період воєнного стану термін перебування знято. За весь період функціонування в патронатної сім’ї тимчасово перебувало 11 дітей. Станом на 01.12.2022 року в сім’ї перебуває  5 дітей. 

У Болградському районі станом на 01.12.2022 року функціонує:

–  5 ДБСТ (Арцизська м/р – 2, Тарутинська ТГ – 2, Болградська м/р – 1) у яких виховуються   40 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

– 26 прийомні сім’ї , у яких виховується 50 дітей;

– 116 опікунських сімей у яких виховуються 142 дитини.

Служба у справах дітей Болградської РВА веде облік дітей, які можуть бути усиновлені. На обліку з усиновлення перебуває 97 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

За звітний період в Болградському районі усиновлено 1 дитину та проведено 3 внутрішньо сімейних усиновлення. На обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває  3 сімейних подружжя, які пройшли навчання та отримали рекомендації Одеського обласного центру соціальних служб.

 Щомісяця здійснюється виплата соціальної допомоги вихованцям опікунських, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу і грошового забезпечення опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям. Здійснюється контроль за умовами проживання дітей та складаються відповідні акти.

Протягом 2022 року у Болградському районі було виявлено 24 дитини, якім  надано статус  дитини-сироти та  дитини, позбавленої батьківського піклування. З яких влаштовано під опіку – 21 дитина, в будинок дитини – 3 дитини.

З впровадженням воєнного стану службами  у справах дітей проводиться щотижневий моніторинг потреб в сім’ях СЖО, опікунських сім’ях, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Сім’ї постійно отримають гуманітарну допомогу від волонтерських, благодійних організацій, міських селищних та сільських рад: продуктами харчування, одягом, предметами особистої гігієни, предметами биту, постільною білизною. Арцизською міською радою ДБСТ надано допомогу дровами, коштами на придбання вугілля, придбано меблі. Через організацію ЮНИСЕФ ДБСТ району отримано бочки для питної води. ДБСТ Черневих отримано допомогу від благодійного фонду, заснованого  першою леді України Оленою Зеленською.

Згідно інформації служби у справах дітей Арцизької міської ради з міста Лисичанськ, Луганської області переїхало 3 ДБСТ, де в загальній кількості виховуються 30 дітей.

Продовжується робота з підвищення ефективності розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, формування культури національного усиновлення.

         У завершенні наради очільник району Геннадій Бамбура надав керівникам структурних підрозділів Болградської РВА відповідні  доручення.