1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: ТРИМАЄМО КУЛЬТУРНИЙ...

НОВИНИ ГРОМАД: ТРИМАЄМО КУЛЬТУРНИЙ ФРОНТ: ЯК ПРАЦЮЮТЬ ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИ АРЦИЗЬКОЇ ГРОМАДИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

У воєнний час культура й мистецтво особливо підживлюють дух, надихають, а також утверджують і популяризують українське.

Заклади культури нашої громади під головуванням начальника відділу культури та туризму Світлани Дімової впевнено тримають свій фронт, постійно підтверджуючи, що ми не лише сильна, а й талановита нація.

Від початку повномасштабного російського вторгнення заклади культури Арцизької громади не припиняли своєї роботи, а просто змінили її формат відповідно до умов, які диктує реальність.

В онлайн-форматі колективи закладів проводять різноманітні заходи, челенджі, флешмоби.

Вихованці мистецьких осередків підтримують земляків поетичним словом та піснею, які завжди були і залишаються для нашого народу цілющим джерелом.
Співають, проводять бібліотечні рандеву, патріотичні майстер-класи, знайомлять з видатними постатями України у бібліотеках та музеї.

У будинках культури та клубних формуваннях вишивають, створюють обереги, виконують народні пісні, проводять публічні та просвітницькі заходи, розуміючи, як важливо сьогодні підтримувати людей, при цьому сприяти розвитку українського культурного та духовного життя.

За цей час Арцизький історико-краєзнавчий музей став місцем, де можна культурно провести час та отримати багато позитивних емоцій. Для відвідувачів у закладі проводять не тільки звичні екскурсії, а й цікаві історичні квести, майстер-класи та навіть фотосесії в етно-стилі!

Влітку в кожному населеному пункті громади пройшов культурний перформанс «Доброго вечора, ми з України». Кожної п’ятниці на протязі двох місяців працівники культури створювали творчу атмосферу у селах та місті громади, аби морально підтримати військовослужбовців, також посприяти зняттю напруги, гармонізації внутрішнього світу, відновленню душевної рівноваги у мешканців громади через вплив мистецтва.
Талановиті артисти дарували людям пісні, що зігрівають душу, танці, які спонукали до дій та музику, яка втілювала віру у скорішу перемогу.

Восени в громаді реалізували ще одну нову цікаву ініціативу – вечір кіно просто неба.
Вечірній кінозал організували у м. Арциз на площі Т. Шевченка, біля Будинків культури в селах Плоцьк, Виноградівка, Кам’янське, Холмське, Задунаївка, Нова Іванівка, Главані, Делень, Прямобалка – площі біля Будинків культури, та біля центрального входу школи у с. Надеждівка.
Для мешканців та гостей громади, які прийшли на сеанс кіно, було створено всі комфортні умови для перегляду кінострічки.
Арцизький міський голова Сергій Парпуланський відмітив, що організація подібного заходу була экспериментом:
“Хоча маємо певні недоліки, але плануємо вдосконалювати подібні заходи та в перспективі створити літній театр під відкритим небом.
Для нас є надважливим завданням впровадження цікавого та корисного дозвілля для мешканців громади, налаштування усіх присутніх на позитивну атмосферу та гарний настрій”. – поділився Сергій Парпуланський.

Ще однією знаковою подією стало відкриття виставки «Мистецтво під час війни». Картини місцевих художників, які були представлені у виставці, протягом місяця могли побачити усі бажаючі у Арт-галереї м. Арциз.

На заваді мистецтву не стало і відключення світла. Навіть в темряві художники та їх учні, танцювальні колективи, бібліотеки, ансамблі та кружи продовжують працювати та через свою творчість транслювати сьогодення.

Культура зараз має зцілюючу функцію. Вона ладна наповнювати життя надією на краще.
Читаючи книжки наших авторів, споглядаючи картини наших митців, слухаючи наші пісні – ми усвідомлюємо, що Україна є незламною. Ми відчуваємо дух минулих поколінь, які також боролися за незалежність проти загарбників. І вистояли!
Вистоїмо і ми. Та переможемо🇺🇦

За інформацією Арцизької міської ради