1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ГЕННАДІЙ БАМБУРА  ВІДВІДАВ МЕМОРІАЛЬНИЙ...

ГЕННАДІЙ БАМБУРА  ВІДВІДАВ МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ  ІМ. ХРИСТО БОТЕВА В СЕЛІ ЗАДУНАЇВКА

Днями начальник Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура  відвідав Меморіальний музей  ім. Христо Ботева Одеського літературного музею в селі Задунаївка Арцизької громади Болградського району.

Директор музею Ірина Ротарь  ознайомила керівника району  з історією Меморіального музею, який був заснований  25 жовтня 2008 року.

Створення музею ім.  Христо Ботева починалося буквально з нуля, в експозиції представлені матеріали з фондів Одеського Літературного музею та дари жителів села. В експозиції музею показані не тільки документи, книги та предмети побуту болгар, а й панно з зображеннями сучасників — мешканців Задунаївки.

Музей ім.  Христо Ботева, який складається з трьох залів, був створений з ініціативи Одеської обласної державної адміністрації.

Перший зал – «Переселення», розповідає про поневолення Болгарії Османською імперією та переселення болгарських біженців до сусідніх земель. У XVIII – XIX століттях понад 400 тисяч болгар оселилися на територіях князівств Волощина,  Молдова та Бессарабія. Болгари заснували міста Болград й Комрат де виникли колонії «задунайських переселенців». У XIX столітті культурним центром болгарської еміграції стала Одеса. У 1854 р було засновано «Одеське Болгарське настоятельство»,  яке об’єднало сили болгарської еміграції у справі допомоги національно-визвольного руху та культурно-просвітницькій справі в Болгарії. Після жовтневої революції й до закінчення Другої світової війни Бессарабія входила до складу румунської держави.

Другий зал – «Життя та творчість Христо Ботева», розповідає про видатного поета-революціонера. У залі представлені твори Ботева, газети, в яких він друкувався, бібліографічна література та коло читання поета.

Христо Ботев — поет, журналіст, національний герой Болгарії (1848-1876),  який в 1866 році декілька місяців був вчителем в бессарабському селі Задунаївка. В січні 1867 року повернувся на батьківщину, а в листопаді того же року емігрував в Румунію. У 1863-1864 рр. Христо Ботев навчався в 2-ій Одеській гімназії, а в 1865 р. навчався на історико-філологічному факультеті Новоросійського університету. В Одесі поет пише свій перший вірш «Моїй матері». У 1866 році Христо Ботев їде вчителювати в болгарське село Задунаївка, в якому викладає кілька місяців. Працюючи в школі, молодий вчитель розвиває широку суспільну та пропагандистську діяльність за звільнення Болгарії від османського панування. У 1867 році він повертається в місто Калофер (Болгарія).

Третій зал – «Історія села Задунаївка», розповідає про виникнення села, його жителів й досягнення. Село було засновано переселенцями з Болгарії в 1822 році, а оскільки болгари прийшли сюди з-за Дунаю, то поселення своє вони назвали Задунаївка.

Наприкінці екскурсії очільник району залишив свої побажання в «Книзі відгуків» та рекомендував гостям та мешканцям району відвідати музей та ознайомитись з історією та побутом болгарських переселенців.