1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ ТА ІНШИХ...

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ ТА ІНШИХ ВИПЛАТ У 2023 РОЦІ МОЖЕ НЕ ВІДБУТИСЬ

👴💰Пенсії в Україні мають щороку індексувати з 1 березня. Це передбачено статтею 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Щоб дізнатися коефіцієнт підвищення, треба мати два показники: 50 % рівня інфляції за минулий рік та 50 % темпів зростання середньої зарплати за останні роки.

☝Таким чином, орієнтовні розрахунки показують, що у 2023 році індексація пенсій мала б відбутися на цілих 22 %. Приклад розрахунку: 30 % інфляції + 14 % темпів зростання зарплати × 50 % = 22 %.

✔Ще восени в Мінсоцполітики запевняли, що індексація пенсій у 2023 році відбудеться. Однак виплати мають проіндексувати лише на 5 %. У бюджеті на 2023 рік коштів на виплату пенсій закладено більше, ніж у 2022 році. Це надавало певну надію, що гроші на індексацію є.

❗Однак нагадаємо, що перший заступник голови комітету ВРУ з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк запевнив наше видання, що грошей на індексацію пенсій у бюджеті поки немає. За його словами, з цього приводу триває складна дискусія між різними гілками влади. Втім, посадовець переконаний, що врешті-решт питання буде вирішено позитивно.

👉Деталі – на Соціальній інформаційній платформі:

https://social.com.ua/…/indeksacziya-pensij-ta-inshyh…/

#соціалка#пенсійнийкурєр#індексаціяпенсій