1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: СНІЖАНА КАСІМ...

НОВИНИ ГРОМАД: СНІЖАНА КАСІМ ПРЕДСТАВИЛА ПРЕМ’ЄРУ АВТОРСЬКОЙ МОНОВИСТАВИ

На сцені Центру культури та дозвілля Болградської міської ради пройшла прем’єра моновистави «Монологи по колу», режисером та єдиним актором якого виступила Сніжана Касім, керівниця однієї з труп театральної студії «ОнгЪл».
Протягом години, що тривала автобіографічна вистава, Сніжана, яка вважає себе справжньою бессарабською болгаркою, болгарською мовою ділилася з глядачами особистим сприйняттям різних подій свого життя.
Народившись і проучившись у селі Калчева Болградського району, Сніжана поїхала вчитися до Болгарії, після чого залишилася там жити та працювати. А трохи більше п’яти років тому знову повернулася до України, до Болграда, де стала частиною театральноъ студії, таким чином виконавши свою давню мрію.
І ось вона сама на сцені – і як актриса, і як режисерка, розповідає про те, як прийшла до цього, охоплюючи кілька періодів свого життя, які ділить на шестирічні тимчасові відрізки. Тому що, так сталося, кожні шість років жінка опинялася на початку чогось нового. Але постійним атрибутом цих життєвих періодів залишалася софра – низенький круглий стіл, біля якого для трапези збиралася раніше сім’я болгарських селян.
За цим столиком Сніжана пам’ятає і свою бабусю Боруйцю, якій, власне, і присвячена вистава і яка присутня у всіх монологах. Цей стіл Сніжана якимось чудовим чином зустріла там, де зустріти не повинна була – в далекій Англії, куди її теж занесла доля, за таким же столиком їй, вже дорослій, неодноразово доводилося приймати важливі життєві рішення.
За власним зізнанням авторки, ця софра у її житті – не просто сімейний раритет, а можливість повернутися в пам’яті до людей, з якими вона колись сиділа за ним. Це допомагає їй пристосовуватись до нового і сміливо рухатися вперед, точніше, по колу – то до Болгарії, то знову до рідної Бессарабії. Про це розповідають монологи виконавиці: «Її рідне село Калчева – початок», «Софія студентська», «Бірмінгем із сюрпризом», «Моя мрія – Калчева». І в це коло тем вплітаються і теми про війну, столиці, багатонаціональність, театр і саму авторку. Саме ця мандрівка по колу і приводить Сніжану до повного усвідомлення того, що де б вона не була, вона залишається справжньою бессарабською болгаркою, і дуже пишається цім.
«Це вийшла не просто вистава, це – справжня сповідь, за яку ми вам дуже вдячні. Адже в одкровеннях, що прозвучали сьогодні зі сцени, і любов до малої батьківщини, і до багатонаціональної бессарабської культури, яку ви не просто зберігаєте і цінуєте, а й намагаєтеся долучати інших. Ми вдячні за те, що чотири роки тому завдяки вам театральна студія отримала підримку міжнародного проекту та значно розширила свої горизонти», – привітала з прем’єрою Сніжану Касим секретар Болградської міської ради Віра Ніколаєнко.
Додамо, що вже 12 січня Сніжана Касим представить свою авторську роботу в столиці Болгарії з нагоди 33-річчя культурно-просвітницького товариства зі зв’язків із болгарськими та таврійськими болгарами «Родолюбець». Тобто життя по колу триває. Нехай воно буде мирним, цікавим і наповнено новими відкриттями та успіхами.

За інформацією Болградської міської ради