1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПИТАННЯ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ЩОДО...

ПИТАННЯ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ЩОДО НАПОВНЕННЯ ВОДОЮ ОЗЕРА ЯДПУГ ДО НЕОБХІДНОГО РІВНЯ РОЗГЛЯНУЛИ В ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ УПРАВЛІННІ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА

Питання наповнення Ялпуга дуже актуальне. В останні роки через посуху відбувається обміління озера. В цей період рівень води буває набагато нижчим за необхідні показники. Це дуже погано впливає на екологічний стан та створює серйозні проблеми для постачання питної води мешканцям міста Болград та прилеглих сіл. В 2022 році ситуація була і зовсім критична. Рівень води в озері знизився до 1,4 метрів.

Напередодні нового року в м. Ізмаїл за ініціативою Ізмаїльського управління водного господарства відбулася робоча нарада з питань вирішення проблем щодо наповнення водою озера Ядпуг до необхідного рівня. Влітку цей рівень має складати 2,8 метри, а взимку – 1,8 метри.

Від Болградської районної державної адміністрації в нараді взяли участь перший заступник начальника Болградської РВА Денис Байлук та заступник начальника Болградської РВА Вячеслав Кулик.

Крім того, у засіданні взяли участь начальник Ізмаїльського управління водного господарства І. Жечков, заступник начальника М. Кейбаш, в.о. директора інституту Укрпівдендіпроводгосп В. Зайцев, в. о. директора ДП « Одеська об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів» Л. Гальчук, начальник відділу водопостачання та водовідведення інституту Укрпівдендіпроводгосп Л. Єрченко, голова Болградської районної ради М. Садаклієв, Криничненський сільський голова С. Веліков, начальник Болградського МУВГ М. Балєв, перший заступник Болградського міського голови А. Гарвалов та інші.

У 80-ті роки минулого століття була збудована насосна станція «Репіда». В критичних ситуаціях за її допомогою поповнювали озеро Ялпуг водою з ріки Дунай. Останні роки через великі енерговитрати станція практично не працювала.

Як було зазначено на робочій нараді, насосна станція «Репіда» була законсервована у 2020 році через її неефективність по витратам на споживання електроенергії, відсутність запасних запчастин для агрегатів.

Специфіка роботи насосної станції є такою, що кожного разу при необхідності механічного поповнення водосховища Ялпуг необхідно будувати земляну перемичку на протоці Репіда. Також, при низьких рівнях води р. Дунай, робота насосних агрегатів є неможливою.

Виходячи з вище зазначеного, виникла необхідність у наданні альтернативного варіанту поповнення озера Ялпуг.

На прохання Ізмаїльського управління водного господарства, Інститутом Укрпівдендіпроводгосп були виконані техніко-економічні розрахунки по заміні агрегатів НС «Репіда».

В результаті обговорення членами наради прийняте рішення спільними зусиллями розробити робочий проєкт з нормалізації стану водосховища Ялпуг «Поліпшення гідрологічного стану та природоохоронні заходи на водосховищі Ялпуг».

Кошти на виготовлення проєкту будуть пропорційно виділені з бюджетів Саф’янівської, Ренійської, Криничненської та Болградської територіальних громад.

Керівництву Болградської та Ізмаїльської РВА рекомендовано визначити замовника проєкту.

Зазначимо, що під час підготовки цього матеріалу ситуація з наповненням озера Ялпуга поліпшилася. В результаті підйому рівня води в річці Дунай, були відкриті усі шлюзи для поповнення водосховищ, в тому числі і Ялпуга. Станом на 11 січня 2023 року, рівень в озері становить 1,83 метри.

За матеріалами Болградської районної ради