1. /
  2. Новини
  3. /
  4. З 01.01.2023 ЛІКАРНЯНІ ВИПЛАЧУЄ...

З 01.01.2023 ЛІКАРНЯНІ ВИПЛАЧУЄ ПЕНСІЙНИЙ ФОНД: ЩО ЗМІНИЛОСЯ

            Функції із здійснення виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві з 01.01.2023 року здійснює Пенсійний фонд України. Відповідно до ухваленого раніше Верховною Радою закону, з 1 січня Фонд соціального страхування приєднали до Пенсійного фонду й тепер він виконуватиме функції уповноваженого органу в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

            Про здійснення яких виплат йдеться?

Пенсійний фонд відтепер виплачуватиме:

– допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;

– допомогу у зв’язку з вагітністю і пологами;

– допомогу на поховання застрахованим особам, у тому числі потерпілим на виробництві;

– одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві й членам їхніх сімей.

            Що зміниться для звичайних людей? Нічого. Розміри й умови надання відповідних виплат збережуться. Змінюється лише орган, який їх здійснюватиме.

            Для отримання фінансування по лікарняних від Пенсійного фонду України роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти.
            Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.             Для отримання фінансування по лікарняних роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. Важлива зміна для роботодавців: подавати заяви-розрахунки необхідно до Пенсійного фонду України через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг. Щоб сформувати заяву-розрахунок в електронному вигляді,користувачу-страхувальнику потрібно мати доступ до інтернету та кваліфікований електронний підпис (КЕП).