1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З...

ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ  ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ  БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Сьогодні під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури відбулось чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій  райдержадміністрації.

Про стан гідротехнічних споруд на водоймах Болградського району доповіли керівники Болградського, Кілійського та Білгород-Дністровського міжрайонних управлінь водного господарства. Було зазначено, що у зв’язку із введенням військового стану обстеження гідроспоруд усіх форм власності на водних об’єктах  Болградського району у 2022 році не проводилися. Використовуються дані перевірок, здійснених у 2021 році. Членів  комісії ознайомили з результатами обстеження гідротехнічних споруд  по кожній громаді району.

В цілому стан гідротехнічних споруд розцінюється як задовільний, загрози проходженню повені та паводків немає. Ситуація контрольована.

За результатами доповідей та з урахуванням їх обговорення головам міських, селищних, сільських рад Болградського району було доручено забезпечити здійснення інженерних заходів на заплавах водних об’єктів у зонах можливого підтоплення для запобігання та мінімізації можливих збитків від впливу високих вод. Особливу увагу необхідно приділити розчистці місцевих зливових стоків, дренажних каналів, русел малих водотоків у населених пунктах та русел річок.

Крім того, керівникам громад необхідно вжити заходів щодо недопущення надзвичайних ситуацій на водних об’єктах та приведення наявних гідроспоруд та греблі водоймищ (ставків), що розташовані на території територіальної громади до належного стану.

Також керівники Болградського, Кілійського та Білгород-Дністровського міжрайонних управлінь водного господарства доповіли про невідкладні заходи щодо забезпечення безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняно-літній період 2023 року.

З метою недопущення можливості паводків на території району, комісія з питань ТЕБ та НС  Болградської РВА прийняла рішення затвердити План дій Болградської районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування щодо підготовки до пропуску можливих паводків у 2023 році.

Головам міських, селищних, сільських рад Болградського району було доручено організувати та провести комісійні обстеження водних об’єктів, гідротехнічних споруд на водоймах, що знаходяться на території громад із залученням представників зацікавлених підприємств, організацій, установ.  За результатами скласти акти обстеження водних об’єктів, гідротехнічних споруд на водоймах, що знаходяться на території громад та надати їх копії до комісії ТЕБ та НС райдержадміністрації.

Крім того, головам громад необхідно забезпечити контроль та розчищення водопропускних споруд у населених пунктах громад та місцях перетину річок (потоків талої або дощової води) з автошляхами, прибирання сміття та деревини на територіях, де можливий значний підйом рівня води.

На засідання комісій ТЕБ та НС відповідних рад розглянути питання щодо визначення сил та засобів, які будуть долучатися до ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пропуском повені та паводків та утворити резерви пально-мастильних матеріалів, мішків, будівельних та сипучих матеріалів.

Про стан поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин доповіла начальник відділу економіки та агропромислового розвитку районної державної адміністрації Світлана Вербанова. Вона зазначила, що станом на 01 лютого 2022 року в районі виявлений 1 об’єкт з накопичення заборонених і непридатних до використання ХЗЗР, який знаходиться на території  Василівської територіальної громади за межами села Калчева. Це безхазяйне майно (зруйнована будівля), яка не використовується  за призначенням. За результатами проведення обстеження комісія вирішила, що вищезазначений потенційно небезпечний об’єкт містіть ознаки щодо правопорушень, які мають місце на об’єктах підвищеної небезпеки і становлять загрозу для людей та довкілля. Акти проведення інвентаризації та інформація з фото фіксацією направлені обласній комісії з проведення  інвентаризації місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин.

За результатами розгляду даного питання  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій районної державної адміністрації Василівській сільський раді рекомендовано вжити заходів, в межах повноважень, щодо захоронення відходів, та у термін до 01 травня 2023 року поінформувати відділ економіки та агропромислового розвитку про проведену роботу.

Начальник Болградської РВА рекомендував головам міських, селищних та сільських рад тримати на контролі питання у сфері поводження з відходами, здійснювати контроль за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території,  ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів.