1. /
  2. Новини
  3. /
  4. КОВІД НАГАДАВ ПРО СЕБЕ:...

КОВІД НАГАДАВ ПРО СЕБЕ: ЗРОСЛА КІЛЬКІСТЬ ВИПАДКІВ ЗАХВОРЮВАНОСТІ

Цю інформацію на останній апаратній нараді при Болградському міському голові озвучив головний лікар КНП “Болградський районний центр медико-санітарної допомоги” Ігор Веліксар.
«Якщо порівнювати з груднем та січнем, то у лютому випадки захворювання на коронавірус зросли практично вдвічі, ускладнилося і перебіг хвороби», – зазначив лікар.
Цю інформацію підтвердила і заступник головного лікаря ЦПМСД Ольга Кара, до якої ми звернулися, щоб дізнатися, наскільки серйозна ситуація і що потрібно зробити вже сьогодні, щоб захистити себе.
«Загалом у 2023 році медиками Центру зареєстровано 21 випадок захворювань на коронавірусну інфекцію, з яких 15 – у лютому. Двох із них навіть довелося госпіталізувати до ковідного відділення Ізмаїльської лікарні. З одного боку – цифра ця начебто невелика. Але, з іншого, насторожує той факт, що всі хворі – переважно люди похилого віку – з тими чи іншими хронічними захворюваннями. Відтак і перебіг хвороби у них ускладняється», – розповіла Ольга Кара.
За словами медика, всіх хворих Центр намагається забезпечити всіма наявними медикаментами, пацієнти докуповують лише ті, яких немає.
Розповіла Ольга Кара і про те, що робити, щоб захистити себе від вірусу.
«По-перше, хочу звернути увагу, що масковий режим ніхто не скасовував. Зрозуміло, що у зв’язку з війною люди дещо послабили пильність, але її варто повернути. А саме: намагатися менше перебувати у місцях великого скупчення людей. А якщо це неминуче, все ж таки озброїтися маскою. І намагатися міняти її кожні чотири години носіння. Але не під носом чи на підборідді, чим і раніше багато хто грішив. Також хочу нагадати, що у Центрі і сьогодні можна вакцинуватися третьою – бустерною дозою тим, хто півроку тому і більше вакцинувався двома першими», – наголосила лікар.
До речі, із вакцинами проблем у медустанові немає. Є як вакцина CoronaVac, так і Pfizer. А ось охочих вакцинуватися поменшало. І це при тому, що як у Болградському районі загалом, так і у Болградській громаді зокрема залишається ще чимало невакцинованих людей.
«Прошу звернути увагу і на інше – не менш важливе. Якщо у вас піднялася температура до 39 градусів і вище, з’явилася ломота в тілі, загальна слабкість, підвищена пітливість, сухий кашель, що віддає болем за грудиною, в жодному разі не треба займатися самолікуванням і виходити з дому. Важливо вже у перші моменти появи цих симптомів зв’язатися зі своїм сімейним лікарем. Це допоможе раніше розпочати правильне лікування, а значить і уникнути ускладнень. Бережіть себе і тих, хто довкола вас», – звернулася заступник головного лікаря Болградського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Кара.

За інформацією Болградської міської ради