1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛАСЬ...

У БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛАСЬ АПАРАТНА НАРАДА

Сьогодні  очільник району Геннадій Бамбура провів апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів Болградської районної військової адміністрації.

Про підсумки надання медичної допомоги населенню Болградського району Болградським РЦ ПМСД за 2022 року доповів головний лікар КНП «Болградський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Болградської міської ради Ігор Веліксар. Було зазначено, що до складу Болградського районного центру ПМСД входять: відділення дільниць сімейних лікарів м. Болград; 15 амбулаторій ЗПСМ; 2 ФАП; 2 ФП. Всього працюючих 158.5 одиниць.

Протягом 2022 року проведено поточний ремонт чотирьох кабінетів в КНП “Болградський районний центр ПМСД” в м. Болград, системи опалення АЗПСМ с. Каракурт, заміна батареї, та додатково встановлений котел на твердому паливі. Проведено реконструкцію системи опалення в АЗПСМ с. Табаки, замінено усі батареї та змінено систему опалення на тéрмосифóн. Проведено поточний ремонт вимощення та цоколя будівлі в м. Болград.

У минулому році придбано: детектори та аналізатори(Аналізатори сечі) – 2 комплекти; системи реєстрації медичної інформації та дослідне обладнання Електрокардіограф Юкард 100 у кількості – 3 шт; автоматичний гематологічний аналізатор крові   – 2 шт за рік; медичне обладнання та вироби медичного призначення, меблі для відремонтованих приміщень КНП “Болградський районний центр ПМСД” в м. Болград.

Отримали від Болградської  міської  ради  два генератори для амбулаторій ЗПСМ сіл Залізничне, Виноградівка та паливно мастильні матеріали до них. Також  отримали від організації «Міжнародні права людини та Державність»  6 генераторів для амбулаторій ЗПСМ: с. Олександрівка, с. Оріхівка, с. Нові-Трояни, с. Голиця, с. Виноградне   та ФАП с. Владичень.

  У 2022 році демографічна ситуація в Болградському районі дещо змінилася: показник народжуваності збільшився на 11,1% по відношенню до 2021 року; показник загальної смертності зменшився  на  18,07%. За  2022р.  випадки смертності дітей до року життя не зареєстровано. Загальна кількість відвідувань до сімейних лікарів збільшилась 2,5%.

У звітному періоді  вперше виявлено  147 випадків злоякісних новоутворень.

У минулому році  прищеплювальна робота у Болградському району проводилася згідно календаря профілактичних щеплень,затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 року № 551. Забезпеченість медичними імунобіологічними препаратами була достатньою.

Болградський ЦПМСД отримав гуманітарну допомогу від різноманітних волонтерських організацій у вигляді лікарських засобів: жарознижуючих, антибіотиків. Для людей з захворюваннями щитовидної залози було отримано гормони для замісної терапії на суму – 23452грн.    Гуманітарну допомогу у вигляді інсулінів  отримали люди з цукровим діабетом  на суму 71557грн. Для людей з цукровим діабетом  було отримано і роздано глюкометри в кількості 230штук. До них отримано 11200 штук  тест смужок  на суму 22511,55грн.

Головний лікар Болградського ЦПМСД          також визначив деякі проблемні питання, з якими стикаються лікарі громад Болградського району.

Начальник відділу оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами  районної державної (військової) адміністрації Сергій Забуга доповів про стан оповіщення населення на території Болградського району.  Він зазначив, що для доведення сигналів про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій районною державною (військовою) адміністрацією, територіальними громадами, міськими, селищними, сільськими радами створені системи оповіщення. А також у районній державній адміністрації, міських, селищних та сільських радах створені в соціальних мережах сторінки та групи для оповіщення про загрози.

Слід відмітити, що перспективним  на сьогодні є зв’язок та оповіщення  через систему стерлінг, якою вже крім райдержадміністрації забезпечені Пукти незламності 6 територіальних громад, та розташовуються в адмінбудівлях селищних та сільських радах району, або у безпосередній близькості (Тарутинській, Бородінинській селищних та Василівській, Городненській, Кубейській сільських радах).

На теперішній час централізоване оповіщення населення про загрози a6o виникненні надзвичайних ситуацій за допомогою електросирен та вуличних гучномовців повністю вирішено в: Кубейській, Криничненській, Василівській та з 15 лютого в Городненській територіальних громадах. Повністю відсутнє централізоване оповіщення в Бородинській територіальній громаді.

Болградська територіальна громада одна працююча сирена в м. Болград. В планах встановити в місті ще додатково дві, та 5 (п’ять) електросирен в кожному старостаті.         

Арцизька ТГ у м. Арциз працюють 3 електросерени. У дев’яти старостинських округах відсутнє централізоване оповіщення.

Теплицька ТГ  працює 1 електросерена (с. Павловка) та 4 (чотири) гучномовці в селах Садове, Веселий кут, Роща, Мирнопілля – пропонується для охоплення стовідсоткового оповіщення населення придбати та встановити 5 електросирени.         Павлівська ТГ забезпечена двома гучномовцями (с. Павлівка, с. Долинівка) пропонується придбати та встановити 4 (чотири електросирени) в кожному старостаті по одній .

Тарутинська ТГ забезпеченість три електросирени в смт. Терутіно та одна в с. Березіно. Вирішується питання щодо придбання 11 електросирен по одній для кожного старостинському округу.

Для стовідсоткового покриття оповіщення населення населених пунктів району необхідно придбати та встановити 51 систему оповіщення, що становить близько одного мільйону гривень.

Начальник відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології    Аркадій Радулов розповів про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням.                                                        

Присутні заслухали історичну довідку начальника відділу освіти,  охорони здоров’я,  культури та спорту Болградської РВА Інни Гуткан про День Єднання та Небесну сотню.

По завершенню апаратної наради  начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура надав ряд відповідних доручень керівникам структурних підрозділів районної військової адміністрації.