1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ПРОВЕЛИ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ПРОВЕЛИ СЕМІНАР – НАРАДУ З ПАСІЧНИКАМИ РАЙОНУ

9 лютого під головуванням заступника начальника Болградської РВА Дмитра Дімитрова відбувся семінар – нарада з питань профілактики отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів, агрохімікатів та інших засобів захисту рослин. У заході взяли участь керівники  Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Сергій Атмажов та Олена Радулова, начальник відділу економіки та  агропромислового розвитку Болградської РВА Світлана Вербанова та пасічники Болградського району.

Під час наради були розглянути проблемні  питання, які стосуються діяльності власників бджіл та їх державної реєстрації.

Про порядок дій у випадку отруєнь бджіл доповів начальник Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області  Сергій Атмажов. Він ознайомив присутніх з основними вимогами інструкції
з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин. Також Сергій Володимирович зазначив, що якщо пасіки не зареєстровані, то юридично їх не існує і у випадку отруєння бджіл, крадіжки, стихійного лиха та ін. довести розмір завданої шкоди неможливо.

Заступник начальника Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Радулова ознайомила учасників наради з порядком державної реєстрації ветеринарно-санітарних паспортів бджолопасік та державної реєстрації пасічників, як операторів ринку.

Вона зазначила, що згідно наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021  № 338  кожна пасіка повинна бути зареєстрована за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування. Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки (далі – паспорт пасіки) територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Також Олена Радулова ознайомила пасічників з  вимогами  державної реєстрації пасічників, як операторів ринку. Така реєстрація проводиться у міжрайонних, районних, міських управліннях Головного управління Держпродспоживслужби в області безкоштовно, згідно заяви встановленого зразка п 2.1 порядку  проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам. Реєстрація (операторів ринку) необов’язкова, якщо пасічник використовує мед та продукти бджільництва для власних потреб без реалізації.

Провідний спеціаліст відділу захисту рослин санітарної діагностики та прогнозування  управління санітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Іван Сарав розповів про безпеку бджіл під час використання пестицидів у господарстві.

У завершені заходу учасники семінару – наради мали змогу отримати консультації на питання які виникають під час їх діяльності.