1. /
  2. Новини
  3. /
  4. БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ АГРОСЕКТОРУ

БРОНЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ АГРОСЕКТОРУ

02 березня під головуванням Алли Стоянової директора Департаменту аграрної політики продовольства та земельних відносин Одеської ОВА відбулась профільна онлайн нарада “Бронювання працівників аграрного сектору.

Прийняло участь понад 100 учасників. Захід тривав майже 2 години. Кожне питання було опрацьовано та надано відповідь.

Алла Стоянова надала аграріям Одещини вичерпну інформацію стосовно:

✅програм держпідтримки;

✅програми USAID АГРО: добрива та насіння;

✅критеріїв щодо визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими;

✅анонсування важливих профільних нарад;

✅бронювання.

💬Алла Стоянова звертає увагу аграріїв Одещини на те, що “7 січня вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України № 76. Цим документом затверджено новий Порядок бронювання військовозобов’язаних, а також Порядок та Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими.

На бронювання за списком можуть розраховувати та подаватися особи яких умовно можна поділити на 4 категорії:

• Особи, які працюють в органах державної влади, державних органах та місцевих органах самоврядування.

• Особи, які працюють на підприємствах та в організаціях, які виконують мобзавдання.

• Особи, які задіяні на підприємстві, яке забезпечує ЗСУ.

• Особи, які працюють на підприємствах, що визначені критично важливими.

Бронювання цих категорій відбувається за наявністю рішення від Мінекономіки та погодження ГШ ЗСУ. Важливо підкреслити, що ті особи, які перебувають на військовому обліку в СБУ чи СЗР, не подаються за загальними списками, а йдуть окремо за списками СБУ чи СЗР.

За результатами успішного проходження процедури бронювання, заброньованим надається відстрочка від призову на військову служби. Ті соби, які працюють в органах державної влади, державних органах та місцевих органах самоврядування – отримують відстрочку до кінця мобілізації. Усі інші– отримують відстрочку на 6 місяців.

📑Підприємство має зібрати пакет документів, а саме:

• Лист обґрунтування,

• довідку щодо кількості військовозобов’язаних,

• список осіб, які подаються на бронювання.

Цей пакет документів подається до РВА, яке довело мобзавдання до підприємства або ж до ОВА за гострою потребою(окрім підприємств, які визначені критично важливими, вони подають на центральні органи влади за своєю сферою). Після чого РВА чи ОВА подають пакет документів на погодження ГШ ЗСУ звідки воно направляється до Мінекономіки, яке приймає рішення щодо бронювання, після чого це рішення направляється до ГШ ЗСУ, який в свою чергу у 3 строк надає відповідь РВА чи ОВА і ТЦК та СП. У свою чергу РВА чи ОВА надають витяги підприємству, які мають завіритися у ТЦК та СП, що надалі і будуть відстрочками від призову, які заброньовані мають носити з собою.

Для представників РВА та ОВА також важливо пам’ятати, що у 5 строк з дня видачі витягу, вони мають повідомити ТЦК та СП про бронювання.

❗Будь-яка неправильна інформація надана до Мінекономіки – буде причиною відмови від бронювання.

📑При підготовці списків на бронювання важливо пам’ятати та враховувати наступні критерії: вікове обмеження та військово-облікову спеціальність, а також обмежувальні 50% від військовозобов’язаних. Нагадаю, що особи до 35 років – не бронюються, а також не бронюються особи з дефіцитним для армії ВОСом. Але, за умовою, якщо військовозобов’язаний є посадовцем держслужби за категорією «А» та «Б», або керівний склад органів держуправління, влада яких поширюється на всю Україну – бронюються не залежно від віку та ВОСу та не підпадають під 50%. Що стосується 50%, то кількість військовослужбовців, які підлягають бронюванню не залежно від того, чи це директор, чи його заступник чи звичайний робітник – мають складати ці 50%. Важливо пам’ятати, що подати на бронювання більше ніж 50% – можна лише підприємствам енергетичного сектору, критично важливим та підприємствам, що обслуговують ЗСУ” – говорить Алла СТОЯНОВА.

❗Звертаємо увагу, що критично важливі підприємства визначаються за такими критеріями:

1) Податки за минулий рік більше 1.5 млн євро.

2) сума надходжень в іноземній валюті більше 32 млн євро.

3) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 83

4) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади за рішенням ЦОВВ чи ОВА.

5) відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату).

7) підприємство є резидентом Дія Сіті.

Отже, для визначення підприємства критично важливим, воно (підприємство) має відповідати трьом або більше критеріям.

Але, підприємствам:

• паливно-енергетичного комплексу;

• підприємствам у сфері охорони здоров’я, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту яке належить до державної чи комунальної форми власності;

• лінійних аудіовізуальних медіа, які здійснюють ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

Достатньо відповідати двом та більше критеріям.

Аграрії Одещини завжди можуть звернуться до фахівців Департаменту та отримати персональну консультацію.

🎥Повну запис онлайн наради можна переглянути за посиланням: https://fb.watch/j0poDBRgm8/

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!