1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ГРОМАДСЬКА РАДА ПРИ БОЛГРАДСЬКІЙ...

ГРОМАДСЬКА РАДА ПРИ БОЛГРАДСЬКІЙ РДА РОЗГЛЯНУЛА ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ Й ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА РОЗПОДІЛЕННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

30 березня  відбулося чергове засідання Громадської ради при Болградській районній державній адміністрації, в якому взяли участь начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура, заступник начальника  Болградської РВА Вячеслав Кулик та представники  громадських організацій району. 

На початку засідання Світлана Пельтек –  начальник відділу обслуговування громадян №6 управління обслуговування громадян ГУ ПФ України в Одеській області ознайомила представників громадськості з вимогами Постанови КМУ «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році». Крім того, Світлана Іванівна роз’яснила зміни у порядку надання житлових субсидій та пільг, які були внесені з 1 грудня 2022 року, про нарахування пенсії сім’ям  загиблих військовослужбовців та добровільне страхування. Також Світлана Пельтек розповіла про поетапний перерахунок  та індексацію пенсій з 01 березня  та до кінця 2023 року.

Начальник групи морально – психологічного забезпечення Болградського РТЦК та СП, майор Віталій Невечеря доповів присутнім про умови призначення  та виплати  одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців ЗСУ в період дії воєнного стану. Він зазначив, що на даний час до Болградського РТЦК та СП за даною допомогою звернулись 83 члена сім’ї загиблих. Також Віталій Невечеря роз’яснив механізм отримання ОГД, а також виплат сім’ям військових, які знаходяться у полоні та вважаються безвісти зниклим.

Про роботу управління соціального захисту населення Болградської РВА з 1 грудня 2022 року з урахуванням змін діючого законодавства розповів начальник управління  Олександр Рожков.                                            

Він зазначив, що з 1 грудня 2022 року до органів Пенсійного фонду України згідно діючого законодавства передані послуги з  призначення житлових субсидій та пільг. На теперішній час управління СЗН проводить призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, допомоги при народженні дитини, соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю, компенсаційних виплат фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі. Також проводиться робота з ВПО, підтримка пільгових категорій громадян та осіб з інвалідністю, оздоровлення осіб з інвалідністю, УБД, інвалідів війни та інші послуги.

Члени громадської ради мали змогу отримати консультації від присутніх фахівців щодо отримання різних видів соціальних допомог та виплат.

Заступник начальника Болградської РВА Вячеслав Кулик ознайомив представників громадськості з роботою Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань при Болградській районній військовій адміністрації. Він зазначив, що протягом 2022 року та першого кварталу 2023 року штаб отримував гуманітарну допомогу від Одеського обласного гуманітарного штабу, ГО «Червоний Хрест» та інших благодійнихорганізацій.  Були отримані продовольчі товари, засоби гігієни та обладнання для облаштування міць компактного проживання ВПО.

Надання допомоги здійснювалось у обсягу згідно заявок наданих громадами Болградського району. Розподілялась між громадами – згідно заявленої кількості.

Основними отримувачами гуманітарної допомоги є ВПО та соціально незахищені верстви населення.

Під час наради представники громадських організацій району озвучили проблемні питання, з якими вони стикаються під час своєї діяльності та звернулись за сприянням у їх вирішенні до керівництва Болградської РВА.

За результатами наради начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура надав відповідні доручення керівникам структурних підрозділів Болградської РВА у сприянні вирішення проблем громадськості району.

Наприкінці заходу члени  Громадської ради при Болградській районній державній адміністрації обговорили низку організаційних питань діяльності ради.