1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НАЧАЛЬНИК ОДЕСЬКОЇ ОВА МАКСИМ...

НАЧАЛЬНИК ОДЕСЬКОЇ ОВА МАКСИМ МАРЧЕНКО ВЗЯВ УЧАСТЬ В РОБОТІ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ: «СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ВИНОГРАДАРСТВА ТА ВИНОРОБСТВА ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА ШЛЯХУ ДО ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ»

Сьогодні Начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, разом з головою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександром Гайду, взяв участь в роботі круглого столу на тему: «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану».

Ключові теми, яких торкнулись учасники зустрічі, це законодавчі напрацювання для забезпечення подальшого розвитку виноградарства та виноробства України і бюджетна підтримка вітчизняної виноробно-виноградарської галузі.

Для Одещини важливість цієї галузі важко переоцінити. Площі насаджень в нашому регіоні становлять майже 24 тисячі гектар, з них 9000 гектар столових сортів винограду і 14 000 – технічних сортів для виробництва вина, і це – дуже вагомий показник, який формує тенденції ринку України, бо складає майже 70% від загальної площі насаджень. Виноградарством у нас займаються 189 сільгосппідприємств. Щорічний обсяг вирощеного винограду в середньому складає 260 тисяч тонн: 90 000 – столового винограду і 170 000 тонн – технічного.

«Обласна військова адміністрація приділяє значну увагу розвитку виноградарсько-виноробної галузі регіону. Адже завдяки виноградарству ми маємо від 5000 до 7 000 постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі працює майже 4500 людей. За останній час на підтримку цього сектору АПК з обласного бюджету спрямовано більше 5 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів створено та ведеться Кадастр виноградників і розроблено карту земель, придатних для розміщення нових плантацій виноградників, яка враховує цілий ряд важливих природних і ґрунтових факторів, що сприяють довголіттю і продуктивності майбутніх насаджень. Також спеціалістами галузі продовжується робота над створенням в області регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа контрольованих найменувань територій, що сприятиме в майбутньому просуванню наших вин на європейський та світовий ринок вина» – сказав у своєму виступі Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

Як зазначають науковці з Інституту виноградарства та виноробства ім.Таїрова НААН – клімат, наявність значної кількості лиманів та озер, схили яких народжують високої якості виноградну лозу, зробили Одещину центром виноробства. А наявність якісного вина, до речі, це важливий показник.

«Лоза – це економічний барометр досить високої точності щодо визначення рівня благополуччя країни. Якщо поцікавитись рівнем якості життя людей в різних країнах і в різні часи, то перш за все необхідно взяти статистику площ під виноградниками. Зростання виноградних насаджень свідчить про економічну перспективу регіону, країни і нації. Зниження зазначеного показника є негативним трендом» – наголосила директор Інституту виноградарства та виноробства ім.Таїрова НААН Ірина Ковальова.

Заслухавши виступи народних депутатів, членів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, провідних науковців, експертів, досвідчених виробників та переробників виноградної продукції, учасники засідання круглого столу прописали в Резолюції реальні шляхи вирішення проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі і передали свої ініціативи керівництву країни.

Директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова повідомила, що аграрії майже перестали закладати молоді посадки виноградників: скорочуються площі під виноградниками, а тривалість життя самих насаджень складає 20-25 років. Тому для їх оновлення та підтримання високого рівня продуктивності необхідно щороку закладати не менше 1000 гектар молодих виноградників.

За оцінкою українських, і одеських в тому числі виноробів, найбільшим податковим навантаженням для вітчизняних виноробних підприємств є акцизний податок на 1 літр ігристого вина. При цьому, у країнах ЄС ставка акцизного податку на вина ігристі є нульовою. Високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь те ж є одним з чинників, які гальмують її розвиток. То ж ще одним пунктом резолюції круглого столу стала пропозиція знизити податкове навантаження та привести у відповідність до європейського законодавства питання оподаткування вин тихих та ігристих, а також відмінити їхнє маркування марками акцизного податку.

«Внаслідок законодавчого та податкового навантаження на українські підприємства, якого немає у багатьох виноробних країнах світу, вітчизняні виробники виноробної продукції знаходяться у скрутному становищі у порівняннi з іншими суб’єктами українського та міжнародних ринкiв. У країнах ЄС вина виноградні натуральні (ігристі й неігристі) не підлягають маркуванню знаками акцизного податку, а самі вони належать до групи харчових продуктів, а не до алкогольних напоїв» – зазначив директор Корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко.

До актуальних питань у галузi виноградарства та виноробства було також вiднесено спрощення процедури оформлення виноробної продукції, що вивозиться за межі митної території України з метою презентацiї на міжнародних виставково-ярмаркових заходах; розробка нових державних стандартiв (ДСТУ); розвиток та пiдвищення культури споживання вина; розвиток винного туризму України; залучення інвестицій у виноградарсько-виноробну галузь України; пропагування інвестиційної привабливості виноградарства та виноробства України.

«Виноградарство та виноробство – це престижні галузі, які привели до успіху багато країн. То ж нам необхідно вирішити на цьому шляху ще багато питань: це і визнання вина харчовим продуктом, враховуючи досвід таких потужних виноробних країн як Франція, Іспанія, Аргентина, і навіть Молдова. Це і питання державної підтримки, і оновлення виноградників, і часткова компенсація вартості вітчизняного винограду. То ж є над чим працювати і цей процес вже розпочато» – наголосив Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.