1. /
  2. Новини
  3. /
  4.  ПІДПРИЄМЦЯМ РАЙОНУ РОЗ’ЯСНИЛИ НАРАХУВАННЯ...

 ПІДПРИЄМЦЯМ РАЙОНУ РОЗ’ЯСНИЛИ НАРАХУВАННЯ ТА СПЛАТУ МПЗ

Сьогодні начальник Болградської районної військової адміністрації  Геннадій Бамбура спільно з керівниками Південного відділу податків і зборів управління оподаткування юридичних та фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області провели робочу нараду щодо сплати мінімальної величини податкового зобов’язання з підприємцями  Болградського району. У заході також взяли участь керівники структурних підрозділів Болградської РВА та голови громад району.

На початку заходу начальник Болградської РВА зазначив, що цей вид податку ми сплачуємо перший рік, тому ціль нашої наради надати чіткі роз’яснення підприємцям та фізичним особам щодо його нарахування та сплати, а також налагодити взаємодію між податківцями та платниками податків району.

 Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Цей податок стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету.

Начальник Південного відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Василь Желясков та начальник Південного відділу податків і зборів з фізичних  осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Анастасія Узун надали присутнім роз’яснення про порядок визначення мінімальної величини податкового зобов’язання для юридичних й фізичних осіб та контроль за його справлянням.

Було зазначено, що МПЗ – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України. Сплата МПЗ обов’язкова як для юридичних, так і для фізичних осіб. Юридичні особи та ФОП будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального МПЗ за 2022 рік.

Платникам – фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Замість них податкова до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального МПЗ і надсилатиме податкове повідомлення-рішення.

Також присутнім пояснили, що ті, хто отримав податкове повідомлення-рішення від податкової, має сплатити визначену суму МПЗ протягом 60 днів із дня вручення. Хто не згоден із розрахунком МПЗ має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППР.

В процесі наради присутні мали можливість поставити питання та отримати відповіді від фахівців.

Було наголошено, що громадам від Південного відділу податків і зборів управління ДПС в Одеській області були розіслані  листи щодо проведення інвентаризації земельних ділянок, які обробляють фізичні особи із зазначенням кадастрових номерів та площ.

Наприкінці наради начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура наголосив на тому, що задля ефективнішої співпраці має бути налагоджена взаємодія між громадами району та контролюючими органами та подякував учасникам наради за надання роз’яснень та консультацій.