1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВИНОГРАДАРІ БОЛГРАДШИНИ СТВОРЮВАЛИ ВИННИЙ...

ВИНОГРАДАРІ БОЛГРАДШИНИ СТВОРЮВАЛИ ВИННИЙ КЛАСТЕР

У м. Болград пройшов дуже цікавий захід – зустріч представників Агенції регіонального розвитку Одеської області з виноградарями району з приводу створення Винного кластеру Одеського регіону.

Захід відбувся за ініціативою Агенції регіонального розвитку Одеської області, в якому взяли участь начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура, винороби району, приватні особи, керівники громадських організацій та потенційно зацікавлені особи у створенні кластера. Фасилітатором зустрічі був  кандидат наук, доцент, декан Київської бізнес-школи Михайло Крікунов.

Метою стала підготовка кластерної ініціативи «Винний кластер Одеського регіону».

На початку зустрічі начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура привітав учасників заходу та зазначив, що виноградарство є одним із основних галузей сільськогосподарського виробництва Болградського району. Тут зосереджено 40% усіх виноградних насаджень на Одещині та щорічно вирощується понад 38% винограду від загального валового збору області. Вирощуванням винограду в районі  займаються понад 39 підприємств різних форм власності. Незважаючи на всі труднощі Болградський район має потужний потенціал для розвитку виноградарства та виноробства: створена промислова база, збережені традиції, кліматичні умови дозволяють отримувати значний та якісний врожай винограду, в наявності значні трудові ресурси, підприємства співпрацюють з науковими інститутами. Все це дозволить Болградському району знаходиться на перших місцях по рівню розвитку виноградарства та виноробства не тільки в Одеській області, а й в цілому по Україні.

Михайло Крікунов детально розповів присутнім про кластері ініціативи, їх життєвий цикл, фінансування проекту та ініціативи.

 Винні кластери в Україні поступово розвіваються, однак на даний момент цей ринок ще не досяг свого повного потенціалу. У країні діють близько 100  виробників вина, але більшість з них працюють в ручному режимі та мають малу продуктивність. За останні роки було створено декілька успішних винних кластерів, які постійно збільшують свої продажі. У країні також активно розвивається винний туризм, що сприяє збільшенню популярності винних кластерів.

Актуальність створення винного кластеру в Одеській області є значущою, як з боку розвитку регіону так і з боку привабливості інвестицій. Згідно з офіціальною статистикою, за 2021 рік Одеська область виробила близько 63% виноматеріалів, Миколаївська -17 % , Закарпатська 9%. Одеська область є лідером виробництва виноматеріалів в Україні, і значно випереджає інші регіони країни за цим показником.

Болградський район займає одне з провідних місць в Україні за обсягами виробництва вина та виноматеріалів, що становить близько 45% від загального обсягу виробництва в Україні. У порівнянні з іншими регіонами України, Болградський район є провідним у виробництві червоних сортів винограду, а також має знаний виробничій  потенціал у   вирощуванні білих сортів.

Отже, на сьогоднішній день винні кластери в Україні знаходяться в етапі початкового розвитку, проте мають великий потенціал для подальшого зростання та розвитку. Для того,  щоб допомогти розвитку винних кластерів, необхідна підтримка від держави та інвесторів, включаючи інвестиції в виробництво вина, підвищення кваліфікації виноробів, розширення мережі дистрибуції вина, та інші заходи. 

 Агенція регіонального розвитку Одеської області подарувала стацію підживлення для пункту незламності, який знаходиться в будівлі Болградської РВА у місті Болград.

Учасники заходу мали змогу ознайомитися з усіма етапами  створенням кластерної ініціативи та отримати консультації з приводу його подальшої діяльності.

У завершенні заходу начальник Болградської РВА подякував організаторам за проведену зустріч, надання цікавої та навчальної інформації.