1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ГОЛОВИ ГРОМАД ТА НАЧАЛЬНИКИ...

ГОЛОВИ ГРОМАД ТА НАЧАЛЬНИКИ ВІЙСЬКОВИХ АДМІНІСТРАЦІЙ МАЮТЬ ЗМОГУ ДОЛУЧИТИСЯ ДО ВИЯВЛЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОБЛЕМ ДІЯЛЬНОСТІ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ВНЕСЕННЯ ВІДПОВІДНИХ ЗМІН ДО ЗАКОНОДАВСТВА

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування Віталій Безгін звернувся до голів громад і начальників військових адміністрацій.

🔹Майже рік пройшов від моменту ухвалення закону про функціонування місцевого самоврядування в період дії воєнного стану. Акт виконав свою місію, не дозволив системі завалитись та створив правила гри. Втім, є розуміння, що законодавство в даній сфері має прогалини, недосконалості та не повсюдно працює якісно. Це розуміння перш за все ґрунтується на ваших листах на комітет, особливо в частині діяльності голів громад, що наразі стали начальниками військових адміністрацій🔹, – заначив народний депутат.

Він нагадав, що намагання покращити ситуацію свого часу призвели до реєстрації законопроекту №8056, який був певним симбіозом (прибирання прогалин плюс окремі питання перехідного періоду), та отримав обґрунтовані зауваження з боку представників органів місцевого самоврядування й експертного середовища. Але потреба вдосконалити законодавство лишається.

🔹Тому прийнято рішення доопрацювати законопроект №8056, зосередити його норми винятково на вирішенні тих проблем, з якими зараз зіштовхуються представники ОМС та ВА, не торкаючись періоду після дії воєнного стану (для цього буде окремий проект)🔹, – сказав Віталій Безгін.

Він закликав голів громад та начальників військових адміністрацій допомогти з ідентифікацією ключових проблем, з якими вони зіштовхнулися через прогалини в законодавстві, і депутат попросив писати до Комітету в будь-який зручний спосіб. Також віз звернувся з проханням до профільних асоціацій також зібрати відповідну інформацію зі своїх членів.

За словами Віталія Безгіна, план підготовки законопроекту наразі виглядає так:

🔸оновлення тексту законопроекту (або реєстрація нового) – до кінця квітня;

🔸проходження комітету – 18 травня;

🔸проходження першого читання – до кінця травня.