1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДІ ВІДБУВСЯ «ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ...

У БОЛГРАДІ ВІДБУВСЯ «ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ НАБАД» ДО 37 РІЧНИЦІ КАТАСТРОФИ НА ЧАЕС

26 квітня цього року минає 37 річниця найстрашнішої техногенної трагедії людства – аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цей день – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Вшанувати пам’ять тих, хто ціною життя рятував планету від наслідків трагедії прийшли  заступник начальника Болградської районної військової  адміністрації Вячеслав Кулик, голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв, голова Болградської міської ради Сергій Димитрієв, Протоієрей Степан Турлак благочинний Болградського округу Одеської єпархії, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС та представники громадськості.  До підніжжя пам’ятного знаку  присутні поклали квіти.

На даний час в Болградському районі 139 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

«У 2022 році, під час російської агресії, московські орки захопили Чорнобильську АЕС, тоді ж були вчинені провокації з їх сторони, взято в полон захисників ЧАЕС та вивезено частину її обладнання. І лише героїзм наших захисників та атомників зміг зупинити нову масштабну атомну катастрофу. Вони врятували Україну та світ від Чорнобиля-2. Тому сьогодні слово «Чорнобиль» – це не лише назва місця катастрофи, а й слово-синонім безпрецедентної мужності та героїзму обох поколінь пожежників, військових, інженерів, вчених, усіх, хто був причетний до захисту людей від наслідків «мирного атому». Щиро дякую усім тим, хто йшов у ядерне пекло рятувати всіх нас, розуміючи небезпеку, усвідомлюючи наслідки» – зазначив у своїй промові Вячеслав Кулик.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу. Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Щоб запобігти подібним аваріям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним “саркофагом” і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. У наступні роки через великі пожежі відключили інші три реактори.

У 2019 році над станцією запустили новий “саркофаг”, оскільки старий був уже непридатний. У наш час Чорнобильська АЕС готується до повного зняття з експлуатації.

По завершенні заходу всіх присутніх запалити свічки у Спасо – Преображенському соборі в пам’ять про загиблих ліквідаторів.