1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НА ОДЕЩИНІ СТАРТУЄ НЕРЕСТОВА...

НА ОДЕЩИНІ СТАРТУЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ БИЧКІВ ТА ЧОРНОМОРСЬКОГО КАЛКАНУ

З 1 травня 2023 року розпочинається заборона на промисловий та любительський вилов бичків у зв’язку з початком їх масового нересту. Враховуючи науково-біологічне обґрунтування Одеського центру ПівденНІРО, заборона триватиме до 15 червня включно у Чорному морі із затоками, Тилігульському, Шаболатському, Сухому, вершині Григорівського (Малого Аджилацького) та Дофінівському (Великому Аджилацькому) лиманах.

Крім того, з по 1 по 30 травня триватиме заборона на спеціалізований промисел чорноморського калкана у Чорному морі із затоками.

Закликаємо рибалок бути відповідальними, дотримуватися встановлених заборон і дати рибі спокійно віднереститися!

Довідково:

Бичок досягає статевої зрілості вже на другому році життя, при довжині тіла близько 5 см. Нереститься з квітня до вересня, переважно на мілководних прибережних ділянках водойм. Під каменями, на нерівностях дна самці влаштовують гнізда, забезпечуючи гладку поверхню для приклеювання ікринок. Метання ікри відбувається кількома порціями. Плодючість – від 200 до 4 тис. ікринок діаметром до 4 мм. Зазвичай в одне гніздо відкладають ікру кілька самиць і протягом періоду розвитку самець охороняє кладку. При наближенні інших риб, самець подає звуковий сигнал, який відлякує від гнізда ворогів. Протягом 4-5 тижнів, до появи личинок, він не харчується. Личинки, що вийшли з ікри, тримаються в товщі води і харчуються дрібними ракоподібними. Кожна самиця нереститься кілька разів у житті.

Калкан розмножується у відкритому морі на глибині 25-70 м при температурі 8-12°C. Розпал нересту відбувається у травні. Плодючість становить від 2,5 до 13 млн ікринок, що робить калкана найбільш плодовитою рибою Чорного моря. Велика кількість ікри здатна компенсувати її велику втрату від хижаків та несприятливих умов. Ікринки – кулясті прозорі тільця, діаметром 1,1-1,28 мм. Ікра калкана плавуча, у морській воді тримається ближче до поверхні і розноситься течіями так, що в 1 м³ води іхтіологи знаходять від 1-2 до 8-10 ікринок. Основна частина ікринок поїдається тими, хто харчується планктонними організмами. У результаті, з 500 тис. ікринок виживає не більше 500 шт.