1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ВІДЗНАЧИЛИ...

У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ Й КУЛЬТУРИ

Писемність, мова – то є душа  кожної нації, її  найцінніший скарб. В мові – наша давня  й  нова  культура, ознака  нашого  національного  визнання.

Щорічно, 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто відзначається День слов’янської  писемності й культури. 

В Україні це свято започатковано з 2004 року  на честь вшанування  пам’яті  святих  рівноапостольних  Кирила  й  Мефодія – творців  слов’янської  писемності.

В цей день у м. Болграді  відбулася традиційна церемонія покладання квітів до пам’ятника Т.Г Шевченко, у якій взяли участь начальник Болградської районної державної (військової) адміністрації Геннадій Бамбура, голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв, секретар та заступники голови Болградської міської ради, представники організацій та підприємств району, а також учні шкіл та громадськість.

Після покладання квітів на центральній площі міста пройшов тематичний захід, організований Центром культури та дозвілля Болградської міської ради та Одеським обласним Центром болгарської культури.

Зі словами привітання з нагоди цього свята до присутніх звернулись керівники району та громади.

«Упродовж багатьох століть українська мова зазнавала гноблення та утисків: заборонялася російським самодержавством, витіснялася, принижувалася радянською владою. Але українська мова вистояла. Українською мовою завжди промовляв дух нашої свободи. Бо це мова великого волелюбного народу, великої Української нації. Як зазначив український письменник, засуджений радянською владою  Василь Стус: «Якби мова не мала значення, навіщо було б її стільки разів забороняти?» – звернувся до присутніх начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура та привітав присутніх зі святом.

Вперше День слов’янської писемності і культури було відзначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки. На жаль, за часів радянської влади зазначене свято, що об’єднує всіх слов’ян, не відзначалося багато десятиліть. Повноцінно його вдалося відродити вже після проголошення Україною незалежності.