1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮВАВ ДЕСЯТИЙ...

В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮВАВ ДЕСЯТИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ ВРЯТОВАНИМ У М. ОДЕСА

В Одесі за ініціативи Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення й місцевих органів влади розпочав роботу Центр допомоги врятованим.

Одеський Центр став уже десятим таким закладом в Україні, де люди, які виїхали з зони активних бойових дій та/або тимчасово не підконтрольних Уряду територій, можуть отримати комплексну допомогу в одному місці.

«З перших днів повномасштабної війни Одеса та одесити тримали удари з боку російської федерації і з повітря, і з моря. Крім того, з моменту тимчасової окупації Херсонської області, постійних обстрілів Миколаївської – Одеса та регіон дали прихисток великій кількості громадян, які вимушено тікали від російських бомб, тортур та окупації. Такі люди прибувають в Одеську область і досі. Це переважно жінки, діти, літні люди, які пережили насильство в різних його проявах та потребують комплексної допомоги. В наших Центрах така допомога є», – прокоментувала відкриття Центру Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

У Центрі соціальні працівники, психологи та юристи безоплатно надаватимуть конфіденційну психологічну та правову допомогу. Також відвідувачі зможуть отримати інформацію щодо медичних послуг, гуманітарної допомоги, поселення та соціальних виплат.

«Створення мережі Центрів допомоги врятованим у співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення є одним із завдань, внесених до Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік, який Кабінет Міністрів затвердив 14 березня і який спрямовує роботу органів виконавчої влади для перемоги, для відбудови і для забезпечення прав і потреб громадян. Відкриття і забезпечення функціонування такого центру в Одесі є свідченням систематичності і наполегливості в досягненні поставлених Урядом цілей», – зазначила Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

У складних випадках, зокрема сексуального насильства, професійні кейс-менеджери довгостроково допомагатимуть постраждалим отримати комплексну підтримку, щоб подолати посттравматичний синдром і повернутися до нормального життя.

«Центр допомоги врятованим в Одесі є десятим, який ми відкрили з липня 2022 року. У цьому центрі люди, які найбільше постраждали від війни, можуть отримати комплексну підтримку та допомогу. Тисячі постраждалих вже скористалися цим. Центри допомоги врятованим стають точкою входу для постраждалих й відкривають широкий спектр послуг, як-от психосоціальна допомога та консультування, направлення до медичних установ, юридична підтримка та інші. Ми знаємо, що чимало людей потребують цієї підтримки. Тому, відкриваючи Центр допомоги врятованим в Одесі, ми прагнемо стати надійною опорою для мешканців південної України, які проходять через всі жахи війни», – сказав Представник UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль.

Звернутись до Центру можуть УСІ, кому необхідна допомога та консультація.

«Відкриття Центру допомоги врятованим — важлива для Одеси подія, адже він стане однією з ключових інституцій, де всі, хто постраждав внаслідок війни, зможуть отримати ту допомогу, якої потребуватимуть. Наше місто з перших днів повномасштабного вторгнення приймало й продовжує приймати сотні тисяч внутрішньо переміщених з прифронтових та окупованих територій. Ми радіємо, що система допомоги розширюється й постраждалі можуть відчувати, що вони не залишились на одинці зі своїм горем. Ми вдячні Фонду ООН у галузі народонаселення за плідну співпрацю впродовж багатьох років. Завдяки їй ми успішно боролися й боремось із гендерно зумовленим та домашнім насильством, а тепер спільно можемо підтримувати також і тих, хто постраждав від війни», – зазначила заступник одеського міського голови Світлана Бедрега.

Адреса Центру: вул. Косовська, 2Д, м. Одеса

Графік роботи: пн-пт — з 08:00 до 17:00

За додатковими питаннями можна звернутися за телефоном: +38 (067) 131 39 38

Невдовзі заплановане відкриття ще одного такого Центру у м. Кропивницький.

За час роботи, від липня 2022 року, всі Центри допомоги врятованим надавали майже 15 тисяч послуг. У 86% випадків ними скористалися внутрішньо переміщені особи.

Центр допомоги врятованим в Одесі створено за ініціативи Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Одеської обласної військової адміністрації, Одеської міської ради та ГО «Віра.Надія.Любов».

Довідково

В Україні Центри також працюють у таких містах: Київ, Запоріжжя, Дніпро, Львів, Полтава, Чернівці, Мукачево, а також Херсон (мобільний) і Харків (мобільний).

Адресу та контакти всіх Центрів можна знайти на Платформі допомоги врятованим.