1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПЕРЕСАДКА ЛЕГЕНЬ ВВАЖАЄТЬСЯ ОДНІЄЮ...

ПЕРЕСАДКА ЛЕГЕНЬ ВВАЖАЄТЬСЯ ОДНІЄЮ З НАЙСКЛАДНІШИХ ОПЕРАЦІЙ СВІТІ, ЇХ ПРОВОДЯТЬ ЛИШЕ В 50 КРАЇНАХ СВІТУ, ЯКІ ХАРАКТЕРИЗУЮТЬСЯ РОЗВИНЕНОЮ СИСТЕМОЮ МЕДИЦИНИ

Від початку 2023 року в Україні проведено вже 3 самостійні операції з пересадки легень, причому в період з 2021 по 2023 була виконана лише 1 така операція, яку вдалося провести завдяки допомозі польських лікарів.

Досвід нашої країни з розбудови системи трансплантації, зокрема напрямку пересадки легень під час активної фази бойових дій – унікальний.

❝ Іноземних колег надзвичайно дивує, коли ми розповідаємо про те, що у нас відбуваються трансплантації під час війни. Оскільки пересадку органів виконують виключно в розвинених країнах, де злагоджено та якісно функціонує загальна медична система. Й, звісно, в цих державах немає масштабних збройних конфліктів ❞, – зазначає директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка.

ℹ Наразі трансплантації легень в Україні, за даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, очікують понад 40 пацієнтів. Всі пересадки органів відбуваються в межах пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я з трансплантації. Тариф за пересадку легень встановлено на рівні 2,6 млн гривень. Всі операції – безоплатні для людей та повністю покриваються коштом МОЗ.

Дякуємо нашим лікарям за їхній професіоналізм! 🙏