1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ  ГРОМАД ТА ПЛАН ВІДНОВЛЕННЯ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

06 червня, на виконання доручення заступника голови Одеської ОДА,  Агенція регіонального розвитку Одеської області спільно з модератором фокус-груп зі стратегічного планування Швейцарсько-Українського проекту  «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та представниками територіальних громад Болградського району провели робочу зустріч, під час якої розглянули  низку питань щодо підготовки стратегії розвитку, програми комплексного відновлення та плану відновлення Одеської області.

У зустрічі взяли участь заступник голови Болградської РВА Вячеслав Кулик, заступник голови Болградської районної ради Володимир Романовській, керівники структурних підрозділів Болградської РВА та голови громад.

Спікером заходу став  модератор фокус-групи зі стратегічного планування Швейцарсько-Українського проекту – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» Мирослав Кошелюк.

На початку зустрічі заступник начальник Болградської РВА Вячеслав Кулик привітав присутніх та зазначив, що у кожній громаді розроблено стратегічний план розвитку, але у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України виникла необхідність змінити пріоритетні напрямки розвитку громади, враховуючи реалії сьогодення. Крім того необхідно використати потенціал і ресурс громади для формування бачення повоєнного відновлення регіону.   

Модератор фокус-груп зі стратегічного планування Мирослав Кошелюк спільно з представниками територіальних громад Болградського району під час робочої зустрічі проаналізували сильні (географічне розташування, логістичний та транзитний потенціал, тощо) та слабкі (стан доріг, кадровий дефіцит, необхідність проведення ремонту значних соціальних об’єктів) сторони громад,  наявність стратегії, ії пріоритети,  найбільш актуальні проблеми місцевого розвитку,  успішні проекти розвитку, реалізовані до 24.02.2022 року,  вплив війни на ситуацію в громаді,  бачення перспективи розвитку, можливі точки залучення інвестицій, наявність/можливість співпраці з іншими громадами та  пропозиції до пріоритетів регіональної стратегії.

Під час обговорення у форматі відкритого діалогу  представники громад  обговорили низку проблемних питань, які потребують вирішення,  для забезпечення сталого розвитку громад та поліпшення благополуччя мешканців: логістика,  інфраструктура, створення умов для бізнесу та робочих місць.

Голови громад ставили запитання, висловлювали власні думки та обговорювали ідеї,  які можуть лягти в основу нового стратегування, окреслюючи найбільш перспективні напрямки розвитку громади.

У завершенні наради було прийнята домовленість між Агенцією регіонального розвитку Одеської області та територіальними громадами  щодо інформаційно-консультаційної підтримки під час підготовки стратегії розвитку та плану відновлення Одеської області, пошуку і залучення грантового фінансування та актуалізації плану стратегічного розвитку громади.