1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЛЮДИНА, ЯКА ЩОЙНО ПОВЕРНУЛАСЯ...

ЛЮДИНА, ЯКА ЩОЙНО ПОВЕРНУЛАСЯ З ЗОНИ БОЙОВИХ ДІЙ ДО МИРНОГО МІСТА, СТИКАЄТЬСЯ З БАР’ЄРОМ: НАБУТІ НА ВІЙНІ НОВІ ПРАВИЛА ЖИТТЯ ЗОВСІМ НЕ ПРАЦЮЮТЬ У ЗВИЧАЙНОМУ СВІТІ

«Це швидке прийняття рішень. Це надмірна пересторога, яка потрібна в бою, щоб відчувати ворога, але зайва у цивільному житті. Це очікування якихось несподіваних серйозних подій і постійне напруження, сканування простору. Це непереносимість гучних звуків, яскравого світла. Це сприйняття життя у чорно-білому кольорі: є наказ – є його виконання, є друзі – є вороги. «Половинчастих» ситуацій не існує, а несправедливість і подвійні стандарти викликають особливе подразнення та агресію. Всі ці речі в мирному світі є ворогами. Вони не допомагають, а тільки шкодять», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар’єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Ксенія Возніцина, неврологиня, директорка Центр психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України.

Ці бойові навички настільки швидко та міцно закарбовуються в стиль поведінки, що переключитися одразу досить важко. І зазвичай перший місяць після повернення надскладний, зазначають фахівці.

Звісно, набагато легше адаптуватися, маючи підтримку родини. Але навіть самотня людина може допомогти собі сама. Ось кілька порад

Насамперед треба усвідомити нову реальність і ніколи не забувати, що ти тепер – ветеран або ветеранка. Новий образ із унікальним досвідом робить людину більш ефективною та корисною суспільству.

Важливо знайти сенс у новому житті. Можна долучитися до волонтерської чи благодійної діяльності. Допомагати побратимам / посестрам на фронті або більше уваги приділяти близьким.

Дійсно піклуватися про свій фізичний стан. Не відкладати похід до лікаря, не забувати про навички самодопомоги, дбати про сон і відпочинок.

Пошукати групи підтримки – такі є майже в кожному місті. Адже дійсно дуже багато залежить від того, у якому середовищі опинилися ветеран чи ветеранка після повернення додому.

«Адаптація займе певний час. І якщо ти один, без родини, головне – не залишитись самому. В перший місяць після повернення з війни можна зробити окремий похід чи влаштувати мандрівку. Тобто, не одразу поринути у цивільне життя, а через такий перехідний момент. Ну і завжди шукати своє безпечне місце, де буде комфортно і добре», – радить Ксенія Возніцина.

Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota

#тияк