1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ...

У БОЛГРАДІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ БЕССАРАБСЬКИХ БОЛГАР

29 жовтня в Болградському районі, у багатьох містах та селах Бессарабії й Болгарії відзначається День бессарабських болгар. Ця дата пов’язана з освяченням Свято – Преображенського собору  у м. Болграді в 1838 році.

Величний храм став символом болгарської духовності, у його будівництво вклали свою добровільну працю та кошти 10 000 переселенців із болгарських земель. Місто Болград та відома болгарська гімназія ім. Г.С. Раковського (1858 року заснування), де вперше могли вчитися болгари з різних кінців болгарських земель, стали символом збереження болгарської самосвідомості. Меморіал болгарських ополченців у м. Болграді став для бессарабських болгар символом  боротьби за національне та культурне відродження болгарського народу.

         Сьогодні на честь цього свята керівництво Болградської районної державної (військової) адміністрації, Болградської районної ради та Болградської міської ради, працівники Обласного центру болгарської культури в м. Болград, представники підприємств, громадськість та духовенство взяли участь в мітингу та покладанні квітів  біля пам’ятного знаку болгарським ополченцям в Болграді.

Під час заходу згадувалися болгари, які зберегли яскраву пам’ять про батьківщину своїх предків, які своїми знаннями та працею внесли свій вклад в будівництво сучасної Болгарії.

День бессарабських болгар – це свято, яке усім мешканцям району нагадує, що бути єдиним народом можна навіть тоді, коли представники його живуть у різних державах. А бессарабські болгари – це люди, які все життя працюють на благо своєї землі, поливаючи її поля й підживлюючи коріння рясною любов’ю до свого народу, зберігаючи православну віру, болгарський дух, мову, культуру, традиції своїх предків, щоб дати життя новим поколінням гідних і вдячних нащадків.