1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВАСИЛІВСЬКА ГРОМАДА БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ:...

ВАСИЛІВСЬКА ГРОМАДА БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ: ВІДНОВЛЕННЯ ЛІСІВ

📜На території Василівської громади Болградського району здійснюється підготовка території для висадки лісів.

🔱З кожним роком все більш відчуваються глобальні процеси зміни клімату. Одним з проявів цього процесу є пилові бурі, які є особливо характерними для південних областей України. Причин пилових бур багато, серед них – посухи, підпали трави і лісу та величезні площі орних земель. Деякі розорані поля фактично по півроку залишаються без рослин, коріння не утримує ґрунт від переміщення. Піщані ґрунти швидко пересихають і, непокриті рослинністю, видуваються вітрами. В Україні вітровій ерозії щорічно піддаються понад 6 млн. га, а в роки з пиловими бурями – до 20 млн. га. Поля, які зазнали вітрової ерозії, стають малородючими.

📍Оптимальне землекористування дозволило б зменшити інтенсивність та наслідки пилових бур. Тому одним з можливих способів зниження впливу вітрової ерозії є створення нових і підтримання вже існуючих лісосмуг. Мережа лісосмуг знижує швидкість вітру («гасить» вітер), тому ґрунт на міжсмужних полях не видувається. Згідно досліджень агрономів, якщо площі лісосмуг на полях складають 1,5%, то від вітрової ерозії можуть загинути до 20,7% посівів озимих культур, а якщо 2,5% – негативний ефект цього явища не спостерігається взагалі. Крім того, показано, що навіть у сприятливі роки врожай озимої пшениці на полях з системою лісосмуг на 15% вищий, а вміст білка в зерні зростає на 1-1,1%.

❗Крім запобігання ерозії, лісосмуги також покращують мікроклімат, зберігають родючість ґрунту та затримують сніг. Внаслідок зменшення швидкості вітру суттєво знижується випаровування вологи з ґрунту. В лісосмугах оселяються птахи, які винищують шкідливих комах і гризунів, а також дикі бджоли, які є гарними запилювачами багатьох сільськогосподарських культур.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!