1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОННОМУ ВІДДІЛІ...

У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОННОМУ ВІДДІЛІ ПОЛІЦІЇ ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПІЛОТНОГО ПРОЄКТУ «ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА «CUSTODY RECORDS»

Сьогодні, перший заступник начальника Болградської районної військової адміністрації Валерій Єребакан взяв участь у презентації пілотного проєкту «Інформаційна система «Custody Records».

На сьогодні в Одеській області Болградський районний відділ поліції вже шостий територіальний підрозділ поліції в якому втілено проєкт.

Також у заході взяли участь заступник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області полковник поліції Олександр Мірошниченко, заступник начальника Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України полковник поліції Володимир Захаренко, начальник Болградського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області підполковник поліції Роман Михайлов, керівник Болградської окружної прокуратури Дмитро Цоєв,  голова Болградського районного суду Світлана Кодінцева, Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

«Інформаційна система «Custody Records» – це один з кроків впровадження європейських стандартів захисту прав людини в поліцейській діяльності та  покликана забезпечити правові гарантії затриманим особам, зменшити ризики виникнення конфліктних ситуацій, а також убезпечити поліцейських від безпідставних звинувачень у протиправних діях.

Знайомство присутніх з проєктом відбувалось на прикладі стандартної ситуації затримання поліцейськими уявного правопорушника. Алгоритм дій правоохоронців коментують процес  на кожному з етапів.

Прибувши у відділок, і поліцейський, і підозрюваний повинні пройти процедуру інтерв’ювання, яку проводить інспектор із дотримання прав людини. Мета цієї бесіди полягає у з’ясуванні всіх обставин затримання. Далі підозрюваний має право зустрітися з адвокатом у кімнаті для конфіденційних побачень, а вже потім – потрапить у кімнату для проведення слідчих дій. Якщо ж виникне потреба затримати особу на 24 години, у відділку є спеціально облаштовані для цього приміщення: із гарячою та холодною водою, постільною білизною, повноцінним харчуванням. Кожен етап роботи із затриманим, наголошують правоохоронці, фіксуватиметься на відео, що дозволить створити безпечне середовище і для громадян, і для поліцейських.

Також присутні мали можливість переглянути кадри з інших підрозділів поліції, де вже використовується система, та ще раз переконатися у її ефективності, оглянули передбачені приміщення для проведення слідчих дій із затриманими, кімнати для очікування,  для зустрічі доставленої особи із захисником, а також окреме приміщення для затриманих.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області полковник поліції Олександр Мірошниченко вручив Сергію Димітрієву Подяку  Головного управління Національної поліції в Одеській області – за ефективну співпрацю з поліцією Одещини, зміцнення її матеріальної-технічної бази та активну громадянську позицію під час збройної агресії російської федерації в умовах воєнного стану.

Довідково. Система «Custody Records» активно впроваджується в Україні з 2016 року. Від самої ідеї, запозиченої з досвіду британських поліцейських, і пілотних проєктів в окремих ізоляторах тимчасового тримання, ця система стала обов’язковою до впровадження в усіх ізоляторах тимчасового тримання та відділеннях поліції.