1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НА КРОК БЛИЖЧЕ ДО...

НА КРОК БЛИЖЧЕ ДО СПІЛЬНОГО КОНТРОЛЮ З МОЛДОВОЮ: ЗАВЕРШУЄТЬСЯ ОБЛАШТУВАННЯ АВТОМОБІЛЬНОГО ПУНКТУ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ «РЕНІ»

Про це на зустрічі у Брюсселі щодо розвитку експортної спроможності України повідомив заступник міністра Сергій Деркач. Обговорення пройшло за участі представників Молдови та Румунії за координації Єврокомісії та США.

🇺🇦🇲🇩🇷🇴 Зокрема, йдеться про виконання першого пункту домовленостей для запуску «зеленого коридору» між пунктами пропуску «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)». Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно із Державним агентством відновлення фіналізують роботи на автомобільному пункті пропуску «Рені» для запуску спільного митного та прикордонного контролю з Молдовою.

💬 «У рамках створення «зеленого коридору» між пунктами пропуску трьох країн першим кроком є запуск спільного контролю між Україною та Молдовою. Для створення такої можливості ми фактично завершили ремонт пункт пропуску «Рені», де і будуть працювати служби обох країн. Потребують вирішення питання митного оформлення та кількості персоналу, що будемо опрацьовувати у лютому. Протягом місяця плануємо робочі зустрічі з молдавськими та румунськими колегами, щоб зафіксувати механіку проїзду вантажівок від Рені до Галацу”, – наголосив Serhiy Derkach.

Окрім цього, наразі триває робота з міжнародними партнерами щодо подальшої розбудови пункту пропуску «Рені».

⛴️ Під час зустрічі румунська сторона підтвердила подальшу розбудову порту Констанца для збільшення експортної спроможності. Для цього вже було отримано міжнародне фінансування.

⛴️ Також сторони погодили, що розвиток Дунайських портів є стратегічним питанням водночас із функціонуванням тимчасового морського коридору з портів Великої Одеси.

🤝 Нагадаємо, у жовтні минулого року Мінвідновлення розпочало перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення «зеленого коридору» між пунктами пропуску «Рені – Джурджулешти – Галац» для пришвидшення руху товарів та експорту української аграрної продукції. Ці пункти пропуску розташовані одне біля одного та є стратегічними для товарів, що рухаються автомобілями до портів, зокрема румунського Галацу.

ℹ️ Для створення «зеленого коридору», окрім запровадження спільного контролю, необхідні ще низка рішень, зокрема розбудова пункту пропуску «Рені». У такому разі представники контролюючих органів Молдови зможуть проводити всі необхідні процедури на виїзді з України. Окрім цього, план запуску «зеленого коридору» передбачає реконструкцію дороги Рені – Галац і розширення її з 2 до 4 смуг та додаткове технічне оснащення пунктів пропуску.

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області

Mustafa Nayyem