1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ШКІДНИКІВ ТА...

ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ШКІДНИКІВ ТА ХВОРОБ С\Г КУЛЬТУР В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ЛЮТИЙ 2024 РОКУ

Протягом січня на Одещині спостерігалась нестійка з істотними опадами погода. Позитивні температури в денні години призводили до танення снігового покриву, а низькі температури в нічні години – до ожеледиці й утворення крижаної кірки. Такі погодні умови були несприятливими для розвитку і розмноження мишоподібних гризунів, що спричинило затоплення жилих нір у низинах сільськогосподарських угідь та загибель шкідників. Подальший розвиток мишоподібних гризунів значною мірою визначатимуть погодні умови.

У лютому за умов стабільної теплої погоди без опадів та помірної зволоженості ґрунту, слід очікувати подальшого наростання чисельності та шкодочинності гризунів, особливо молодняку, на посівах озимих культур та багаторічних травах.

При масовому розмноженні гризуни сильно зріджують посіви. Важливою складовою регулювання чисельності є моніторинг розвитку та шкідливості гризунів. У разі виявлення чисельності шкідників, що перевищує економічний поріг шкодочинності (ЕПШ), який становить 3-5 кол. / 1 га на посівах озимих культур та багаторічних травах, проводять захисні заходи, застосовуючи родентициди з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При встановленні сталої температури повітря вище +5°С протягом 5-7 днів, слід очікувати відновлення живлення личинок хлібного туруна на посівах озимих зернових культур.

Велике значення в зниженні чисельності хлібної жужелиці мають організаційно-господарські й агротехнічні заходи насамперед дотримання сівозміни, зменшення частки стернових попередників під озиму пшеницю до 5-10%, своєчасне і без втрат збирання врожаю, лущення стерні, обробіток ґрунту за системою напівпару, знищення падалиці, сівба у другій половині оптимальних строків.

За умов теплої погоди, значних опадів, відносної вологості повітря на рівні 60-100% та ранкових густих туманів на загущених, добре розкущених посівах озимої пшениці та ячменю слід очікувати розвитку кореневих гнилій, борошнистої роси, септоріозу та гельмінтоспоріозів (темно-бура та сітчаста плямистість). Також за умов «м’якої» зими у лютому можливий прояв снігової плісняви.

Для недопущення розповсюдження хвороб озимих зернових культур застосовують ранньовесняне обприскування посівів фунгіцидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Обприскування найкраще проводити в сонячні дні при температурі повітря не менше +5 °C.

Враховуючи те, що в лютневі вікна можливе проведення посіву

ранніх ярих культур, важливого значення набуватиме проведення протруєння насіння.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області