1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧОТИРЬОМ ГРОМАДАМ БОЛГРАДЩИНИ УРЯД...

ЧОТИРЬОМ ГРОМАДАМ БОЛГРАДЩИНИ УРЯД ПЕРЕРОЗПОДІЛИВ ОСВІТНЮ СУБВЕНЦІЮ НА ПОТОЧНИЙ РІК

Восьмого березня Кабінет міністрів України затвердив розпорядження «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2024 році».

Таке рішення було направлено на виправлення технічних помилок, допущених під час заповнення даних та здійснення розрахунків освітньої субвенції, а також дасть змогу підкоригувати невідповідний обсяг виділених коштів та виплатити зарплати з нарахуваннями педагогічним працівникам у повному обсязі. Зокрема, акт передбачає перерозподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 128,2 мільйона гривень і збільшення резерву коштів в обсязі 5,7 мільйона гривень.

 «Перерозподіл  – це вилучення коштів в однієї громади на користь іншої, який вже у березні підтверджує неефективність формули освітньої субвенції», – зазначили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

По Болградському районі ситуація склалася наступним чином – зменшили фінансування у наступних громадах:

•  бюджет Болградської громади – зменшили обсяг видатків споживання на 193 200 грн;

•  бюджет Кубейської громади – зменшили обсяг видатків споживання на 193 100 грн;

•  бюджет Василівської громади – зменшили обсяг видатків споживання на 193 200 грн;

•  бюджет Тарутинської громади – зменшили обсяг видатків споживання на 193 200 грн.

Варто зазначити, що згідно з нещодавнім рішенням уряду за рахунок субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

з 1 вересня 2016 р. — менш ніж 25 осіб;

з 1 вересня 2025 р. — менш ніж 45 осіб;

з 1 вересня 2026 р. — менш ніж 60 осіб.

З цього приводу на сайті Освіта.UA з’явилося більш детальне пояснення щодо розрахунку обсягу освітньої субвенції на 2024 рік. Зокрема було зазначено, що значним чином впливає фактор воєнних дій, тож пріоритетом Державного бюджету України і на 2024 рік є сектор безпеки і оборони.