1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: В БОЛГРАДСЬКІЙ...

НОВИНИ ГРОМАД: В БОЛГРАДСЬКІЙ ГРОМАДІ ВПРОВАДИЛИ ПРОЦЕС УТИЛІЗАЦІЇ СОРТОВАНИХ ВІДХОДІВ

Наприкінці минулого року в Болградській громаді були встановлені перші майданчики з контейнерами для роздільного збору побутових відходів у вигляді пластику, скла та паперу. На сьогодні вони є на території всіх населених пунктів громади – це 52 майданчики з трьома контейнерами на кожному.

Вже з середини лютого працівники КП «Горводоканал» Болградської міської ради почали вивозити зібрані відходи мотоблоками, а з самих віддалених від міста сіл громади – великими мішками на сміттєвозі згідно з графіком.

Пластик, скло, папір доставляються на одну з господарських територій КП «Горводоканал», де вже встановлено модернізований прес, який було придбано ще два роки тому за бюджетні кошти громади.

«Спочатку знімаємо з пластикових пляшок кришки, після чого партіями пресуємо, як й інші пластикові та поліетиленові вироби. Потрібно зробити десь п’ять маніпуляцій на цьому обладнанні, щоб отримати чотири тюки з переробленим пластиком вагою до 35 кілограмів», – зазначає начальник ділянки зі збору та утилізації ТПВ комунального підприємства Ігор Афатарли.

За один кілограм пресованого пластику покупець платить 6 грн, або десь 200 грн за тюк.

«Наприклад, вчора ми за день зуміли заробити 1000 грн, й це лише за перероблений пластик. Також покупець забирає пластикові кришки – по 4 грн за кілограм. Таким чином, ми не тільки дбаємо про екологію, а й даємо можливість підприємству заробити», – продовжує вводити в курс справи Ігор Афатарли.

Він підкреслює, що те, що збирається за два тижні, потім пресується за три-чотири дні. Але, окрім пластикових пляшок з під рідкого прального порошку або іншої хімії. Такий пластик потрібно складати в індивідуальні контейнери.

Зазначимо, що комунальне підприємство «Горводоканал» та й громада в цілому не несе ніяких витрат на те, щоб кудись транспортувати сортоване сміття. За ним на власному авто, який вміщає в себе 25-26 кубів вантажу, приїжджає покупець з сусіднього Ізмаїла.

Він також забирає для утилізації скло за ціною 1 грн 30 коп. за кіло та папір – 2 грн за кіло.

Додамо, що надалі кількість майданчиків для роздільного збору сміття буде збільшено, самі майданчики благоустроєні. Мешканцям громади залишається лише продовжити сортувати ТПВ і тим самим робити свій внесок у збереження екосистеми. Тим більш, це повністю безплатно для них.

За інформацією Болградської міської ради