1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС

Сьогодні в Болградській районній державній (військовій) адміністрації відбулось чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації, яке пройшло під головуванням голови Болградської РВА Михайла Шарафаненка, за участю заступника, керівників структурних підрозділів Болградської РВА, представників ДСНС, поліції, Держпродспоживслужби та представників громад Болградського району.

Під час засідання начальник Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан доповів про заходи щодо забезпечення протипожежного захисту населених пунктів, природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2024 року.

Було зазначено, що з приходом весни та настанням потепління постає проблема спалювання сухої трави, очерету, чагарнику та сміття. Щорічно на території району фіксується невтішна статистика щодо виникнення пожеж в приватному секторі та на відкритій території через спалювання сухої рослинності.

Проаналізувавши факти пожеж, які виникли у І кварталі 2024 року виявлено, що йде збільшення кількості пожеж на 20% в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Впродовж 2023 року виникло 284 пожежі.

За результатами доповіді та з урахуванням її обговорення, з метою забезпечення захисту природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній період 2024 року, комісія вирішила рекомендувати головам міських, селищних, сільських рад організувати разом з інспекторськими складом Болградського РУ ГУ ДСНС України у Одеській області проведення роз’яснювальної роботи і навчання населення заходам пожежної безпеки з широким використанням агітаційних матеріалів.

Також комісія ТЕБ та НС затвердила на території Болградського району ряд визначених місць для знищення вибухонебезпечних предметів.

Начальник відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології районної державної (військової) адміністрації Аркадій Радулов доповів про запобігання утворенню та ліквідацію несанкціонованих та стихійних звалищ побутових відходів. Він зазначив, що на території Болградського району система роздільного збору твердих побутових відходів в повному обсязі не впроваджена. Розпочато роздільне збирання у Болградській міській раді.

Наразі Арцизькою міською радою підписаний Меморандум про співпрацю та партнерство між Одеською ОВА, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, відповідно до якого на території Арцизької громади Болградського району буде збудовано модуль для перероблення відходів, що з часом дозволить відмовитися від звичного складування сміття на звалищах.

На території району наявні 69 місць видалення відходів (MBB), які паспортизовані, але потребують оновлення паспортів у звʼязку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої та реальному стані.

Протягом 2023 року громадами району виявлено 163 несанкціонованих сміттєзвалища, ліквідовано 135. Робота з виявлення та ліквідації сміттєзвалищ продовжується.

За результатами доповіді комісія вирішила рекомендувати головам міських, селищних, сільських рад району проводити роботи щодо мінімізації впливу відходів на довкілля та охоплення 100% населення централізованим вивезенням побутових відходів у населених пунктах району, вживати заходи щодо утримання в належному санітарно-технічному стані паспортизованих сміттєзвалищ та недопущення створення несанкціонованих сміттєзвалищ, здійснювати заходи щодо впровадження роздільного збору побутових відходів, активізувати роботу адміністративних комісій щодо притягнення до адміністративної відповідальності винних за порушення вимог поводження з побутовими відходами, а також норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів.

За результатами засідання комісією надані відповідні доручення головам міських, селищних та сільських рад району, керівникам структурних підрозділів Болградської РВА та територіальним органам виконавчої влади району.