1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ З...

ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ З ПИТАНЬ СІМ’Ї, ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ, ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ, ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ І НАСИЛЬСТВУ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ, ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

20 березня 2024 року під головуванням заступника голови Болградської РВА Олександра Іорданова спільно з начальником управління соціального захисту населення Олександром Рожковим відбулось засідання районної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми.

Про підсумки роботи із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі у Болградському районі доповіла Домнікія Мазур, начальник відділу підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Болградської РВА. За звітний період 2023 року, станом на 01січня 2024 року, до органів національної поліції району надійшло 784 звернення стосовно вчинення домашнього насильства.

Було зазначено, що у Болградському районі в усіх 10 територіальних громадах створено мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Виїзд мобільних бригад здійснюється за графіком та за потребою під час отримання повідомлення про виявлення факту вчинення домашнього насильства та надання постраждалій особі термінової допомоги.

Уповноваженими особами територіальних громад, відповідальними з питань протидії домашньому насильству, проводяться обстеження сімей для зʼясування обставин вчинення домашнього насильства. Фахівцями надаються екстрені та планові психологічні консультації та консультації із соціальних, юридичних питань клієнтам (жінкам, дітям, чоловікам).

Протягом 2023 року соціальними послугами було охоплено 164 сімʼї, надано 877 послуг, з них соціально-педагогічні – 107, психологічні – 104, інформаційні – 343, юридичні – 102, соціально-економічні – 221. Соціальним супроводом охоплено 15 сімей.

Начальник служби у справах дітей Болградської районної державної адміністрації Валерій Мочуляк доповів про роботу з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах та соціального захисту дітей, які постраждали від домашнього насильства за 2023 рік, в т.ч. у громадах Болградської міської, Бородінської селищної та Кубейської сільської рад. Він зазначив, що на виконання вимог службами у справах дітей територіальних громад району протягом 2023 року проведено 335 цільових профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал». Обстежено 770 сімей, виявлено 18 дітей, що опинились в складних життєвих обставинах, з якими служби громад району проводять роботу направлену на нормалізацію відносин в сімʼї та повернення дітей до сімʼї. Але, 11 дітей були вилучені з сімʼї та тимчасово поміщено в сімʼю родичів й до центру соціально-психологічної реабілітації дітей в смт. Тарутине. З них, четверо дітей, в подальшому, після рішення суду та отримання статусу дітей позбавлених батьківського піклування, влаштовано до ДБСТ, троє дітей повернуто до сімʼї. Інші діти продовжують перебувати в центрі, поки вирішуються питання позбавлення батьків батьківських прав.

Незважаючи на те, що в районі проводиться робота з протидії насильству, прикро сьогодні визнавати, що факти жорстокого поводження з дітьми мають місце в нашому районі.

Станом на 25 грудня 2023 року на обліку служб у справах дітей територіальних громад району перебувало 19 дітей відносно яких скоєно насильство в сімʼї.

Про проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2023 році у Болградському районі доповіла Тетяна Жекова – головний спеціаліст відділу підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг, яка зазначила, що на фінансування заходів з оздоровлення та відпочинку дітей у Болградському районі передбачалось направити 2343,0 тис. грн., однак у звʼязку з воєнним станом в Україні, оздоровлення та відпочинок дітей у 2023 році відбувалося не в усіх громадах. Фактично станом на 01 січня 2024 року в Болградському районі направлено на оздоровлення 1510,8 тис. грн.

Станом на 01 грудня 2023 року в дитячих центрах, пансіонатах оздоровлення та відпочинку оздоровлено 29 дітей – ДІУ «МДЦ «Артек» – 10 дітей, Болгарія – 15 дітей та Німеччина – 4 дитини.

За підсумками обговорення усіх питань прийняті рішення та надані відповідні доручення.