1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ В ОДЕСЬКІЙ...

ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗА ПЕРІОД З 08 ПО 14 КВІТНЯ 2024 РОКУ

За даними моніторингу в області триває тенденція до зниження захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). На звітному тижні інтенсивний показник становив 290,3 на 100 тисяч населення та був нижче епідемічного порогу (532,1) на 45,4%, що відповідає низькому рівню інтенсивності епідемічного процесу.

За останній тиждень загальний рівень захворюваності залишився практично на рівні попереднього тижня. Серед дитячого населення рівень захворюваності зріс на 7,2%, проте, серед дорослих захворюваність знизилась на 10,7%. Основну питому вагу серед захворілих займали діти (до 71%), а серед них переважали діти раннього віку (29,3%) та 5-14 років (57,3%).

Рівень госпіталізації хворих на ГРВІ зріс на 28,5%. Серед госпіталізованих також превалювали діти (67,7%).

Що стосується адміністративних територій, то перевищення обласного інтенсивного показника відмічалось у 3-х районах – Ізмаїльському (на 54,4%), Б.Дністровському (на 28,6%), Болградському (на 3,9%). Інтенсивний показник в Роздільнянському районі був практично на рівні обласного показника. Нижче обласного був показник в Подільському (246,6), Березівському (258,7) та Одеському (262,7) районах.

У загальній сумі захворілих на ГРВІ питома вага COVID-19 залишилась на рівні попереднього тижня – 1%. Серед захворілих на COVID-19, на відміну від ГРВІ, переважало доросле населення, питома вага яких складала 84,8%. Показник госпіталізації хворих на COVID-19 знизився на 42,9%.

Всього з початку епідсезону зареєстровано 1 летальний випадок від грипу (грип А не субтипований) та 50 випадків – від COVID-19.

За результатами моніторингу вірусологічних досліджень біоматеріалу від хворих з підозрою на грип та ГРВІ, спостерігалась циркуляція вірусу грипу В та вірусів не грипозної етіології (аденовірус, SARS-COV-2).

Захворюваність на гострі кишкові інфекції, порівняно з попереднім тижнем, зросла на 19%, у тому числі серед дитячого населення на 24,6%, серед дорослого – на 12%. Основну питому вагу у структурі захворюваності складали діти (61,5%), серед яких найбільш ураженими продовжували залишатись вікові групи 1-4 роки (45%) та 5-9 років (30,8%).

Вірусний гепатит, повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками (вірусний гепатит, кір, кашлюк, скарлатина) або не реєструвались зовсім (епідпаротит, дифтерія, краснуха, правець).

На звітному тижні зареєстровано 3 випадки підозри на кір в Одеському районі, з них 1 – результат негативний, 2 – зразка біоматеріалу знаходяться в роботі. Протиепідемічні та профілактичні заходи у вогнищах тривають.

Всього з початку року в області зареєстровано 39 випадків підозри на кір, з них у 6-ти хворих діагноз підтверджено лабораторно, у т.ч. 5 дітей (Одеський район – 4, у т.ч. м.Одеса – 3, Ізмаїльський та Березівський – по одному випадку). Із захворілих щеплені згідно з віком 4 особи, двоє – не щеплені.

За даними моніторингу за минулий тиждень зареєстровано 95 укусів людей тваринами, що на 30% більше, ніж на попередньому тижні.

З початку року в області зареєстровано 88 лабораторно підтверджених випадків сказу серед тварин, з них 8 (9%) – серед домашніх тварин, 80 (91%) – дикі (лисиці, шакали, дикі коти). Найбільша кількість випадків зареєстрована у Подільському (23 випадки), Болградському (18), Одеському (13), Б-Дністровському та Ізмаїльському (по 11), Березівському (10), Роздільнянському (3) районах. Випадків сказу серед людей не зареєстровано.

Спалахів та групових захворювань не зареєстровано.

Епідемічна ситуація залишається на контролі.