1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОДИН ІЗ КЛЮЧОВИХ ПРИНЦИПІВ...

ОДИН ІЗ КЛЮЧОВИХ ПРИНЦИПІВ БЕЗБАР’ЄРНОСТІ «НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС» У СПОЛУЧЕНОМУ КОРОЛІВСТВІ НЕ ПРОСТО ВИЗНАЮТЬ, А АКТИВНО КОРИСТУЮТЬСЯ

Що турбує різних людей, зокрема й з інвалідністю? Чого не вистачає?

Консультації та опитування тривали 4 місяці. На основі відповідей в уряді розробили річний план усунення бар’єрів. Він складається із 32 кроків, спрямованих на повноцінне залучення людей з інвалідністю в усі сфери життя.

Почали з доступності самого плану: він оприлюднений у всіх можливих варіантах – повному, скороченому, тезисному, звуковим файлом, жестовою мовою та навіть полегшеною для сприйняття версію у вигляді довідника – з короткими фразами та кольоровими малюнками.

І це не просто так, адже більшість опитаних поскаржилися, що урядові публікації та комунікація не мають достатньої кількості альтернатив. І жителі країни просто не знають про роботу, яка вже ведеться.

Також план дій передбачає залучення людей з інвалідністю до обговорення кліматичної політики та підготовки заходів на випадок надзвичайних ситуацій. Зокрема, йдеться про екстремальні погодні явища, пандемії чи глобальні перебої в національній інфраструктурі – як от повені, COVID-19 та масштабні відключення енергопостачання.

Дослідження показало, що у таких складних випадках враховуються потреби не всіх категорій населення, а обов’язкові протоколи треба посилити. Наприклад, запровадити пожежну сигналізацію з візуальними дисплеями та розмістити сенсорні позначки планів і місць евакуації.

Окремий розділ програми стосується безбар’єрності ігрових і дитячих майданчиків. Уряд створить онлайн-хаб з вказівками для місцевої влади, як реконструювати існуючі локації або збудувати нові. Цей ресурс також міститиме інформацію щодо доступності прилеглої території: рівне покриття, широкі тротуари, туалети, дороги та автостоянки.

Звітність у плані теж передбачена: уряд зобов’язаний щонайменше двічі повідомити про рівень прогресу у виконанні визначених кроків – через 6 та 12 місяців відповідно.

Disability Action Plan – Easy Read (https://www.gov.uk/…/publications/disability-action-plan)

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree