1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ

Засідання пройшло під головуванням начальника Болградської РВА Михайла Шарафаненка за участю першого заступника голови Болградської РВА Валерія Єребакана, керівників структурних підрозділів Болградської РВА, представників ДСНС, Держпродспоживслужби та голів громад Болградського району.

Під час засідання в.о. начальника Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Радулова доповіла про недопущення занесення високопатогенного вірусу грипу птиці, про збудника африканської чуми свиней, про заходи профілактики та боротьби зі сказом тварин та про стан профілактики сибірки тварин на території Болградського району.

Було зазначено, що в Україні зареєстровано пʼять випадків захворювання на грип птиці в чотирьох областях: Чернівецькій, Сумській, Рівненській та Одеській. Враховуючи аномально теплу зиму та початок міграції птахів, який вже розпочався, існує ризик занесення збудника грипу птиці з диким перелітними птахами з небезпечних країн як на та територію області так і на територію Болградського району.

За інформацією Олени Радулової з початку 2024 року в Україні зареєстровано 4 випадки АЧС, а саме в Київській області – 1, Харківській – 1, Донецький – 1, Чернівецькій – 1. Болградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує власникам різних форм власності, які утримують поголівʼя свиней, посилити заходи з профілактики та попередження занесення збудника африканської чуми свиней.

Також однією з найбільш значущих інфекційних хвороб тварин на території України є сказ. В Україні щорічно реєструється значна кількість спалахів цього захворювання серед тварин різних видів — диких мʼясоїдних, домашніх та сільськогосподарських тварин. Найбільша кількість випадків спостерігається у диких мʼясоїдних тварин. Вогнища сказу в Україні трапляються практично по всій території.

Представниця Держпродспоживслужби розповіла присутнім про захворювання на сибірку, яка є гострим, особливо небезпечним інфекційним захворюванням всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється мікробами Bac anthracis. Хвороба перебігає у надгострій, гострій і підгострій формах, а у свиней – переважно в локальній ангінозній формі. У хутрових звірів сибірка виникає як кормова інфекція. Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, кровʼянистими виділеннями ще до того, як зʼявляються характерні клінічні ознаки.

З метою недопущення занесення високопатогенного вірусу грипу птиці, збудника африканської чуми свиней, а також з метою профілактики й боротьби зі сказом тварин та профілактики сибірки тварин на території Болградського району Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Болградській райдержадміністрації вирішила:

– забезпечити проведення повного обліку тварин та птиці, що утримуються в індивідуальних господарствах мешканців району;

– недопущення переміщення домашніх птиць та тварин без відповідних супровідних документів;

– недопущення стихійної торгівлі продуктами тваринного походження у невстановлених місцях;

– проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення та заходи профілактики;

– утримувати на контролі рішення виконкомів сільських рад щодо створення груп оперативного реагування на випадок виникнення надзвичайної ситуації.

Голова Болградської РВА Михайло Шарафаненко звернув увагу присутніх, що у разі виявлення підозри щодо захворювання тварин терміново звертатись до державних установ ветеринарної медицини.

За результатами засідання комісією надані відповідні доручення головам міських, селищних та сільських рад району, керівникам структурних підрозділів Болградської РВА та територіальним органам виконавчої влади району.