1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО ПСИХІЧНИЙ РОЗЛАД ПОРУШУЄ РОБОТУ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ, А ПРОБЛЕМИ З КИШКІВНИКОМ МОЖУТЬ ПРОВОКУВАТИ ЧИ ПОСИЛЮВАТИ ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ

Що з цим вдіяти?

У нашому кишківнику є додаткова, незалежна від головного і спинного мозку нервова система. Її ще називають ентеральною нервовою системою (ЕНС) чи навіть “другим мозком”

ЕНС не здатна думати, але вона активно взаємодіє з центральною нервовою системою і може впливати на когнітивні функції, настрій і наш стан загалом.

Поруч з ентеральною нервовою системою, в товстому кишківнику, є ще одна “автономія” – кишкова мікробіота. Це тисячі видів бактерій, які живуть у кишківнику і дають нам деякі вітаміни, жирні кислоти та стримують розвиток шкідливих мікроорганізмів.

При нормальній мікробіоті значно менше мають шансів розвинутися алергії, автоімунні хвороби, цукровий діабет, ожиріння та депресивні й тривожні розлади. Якщо мікробіота не в порядку, ризик розвитку таких розладів та захворювань суттєво зростає.

Щоб поліпшити стан мікрофлори, харчуйтеся збалансовано, повноцінно спіть, відмовтеся від алкоголю. І жодного самолікування антибіотиками!

Більше детально читайте у нашій статті за посиланням: https://phc.org.ua/…/chi-znaete-vi-scho-zdorovya