1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ Й...

ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ Й КУЛЬТУРИ ВІДЗНАЧИЛИ У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ

Щорічно, 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто відзначається День слов’янської писемності й культури.

В Україні це свято започатковано з 2004 року на честь вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія – творців слов’янської писемності.

В цей день у м. Болграді відбулася традиційна церемонія покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченка, у якій взяли участь заступник начальника Болградської районної державної (військової) адміністрації Олександр Іорданов, голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв, секретар та заступники голови Болградської міської ради, представники організацій та підприємств району, а також учні шкіл та громадськість.

Після покладання квітів на центральній площі міста пройшов тематичний захід, організований Центром культури та дозвілля Болградської міської ради та Одеським обласним Центром болгарської культури.

Зі словами привітання з нагоди цього свята до присутніх звернулись керівники району та громади.

«Упродовж багатьох століть українська мова зазнавала гноблення та утисків: заборонялася російським самодержавством, витіснялася, принижувалася радянською владою. Але українська мова вистояла. Українською мовою завжди промовляв дух нашої свободи. Бо це мова великого волелюбного народу, великої Української нації» – звернувся до присутніх заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов та привітав присутніх зі святом.

Під час заходу представників культури та науки нагородили почесними грамотами Болградської міської ради.

Вперше День слов’янської писемності і культури було відзначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки. На жаль, за часів радянської влади зазначене свято, що об’єднує всіх слов’ян, не відзначалося багато десятиліть. Повноцінно його вдалося відродити вже після проголошення Україною незалежності.