1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: БОЛГРАДСЬКА ГРОМАДА...

НОВИНИ ГРОМАД: БОЛГРАДСЬКА ГРОМАДА ПРОСТЯГНУЛА РУКУ ДОПОМОГИ П’ЯТЬОМ ДІТЯМ ЧОРНОМОРСЬКА, ЯКІ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ БАТЬКІВСЬКОГО ТЕПЛА ТА ЗАХИСТУ

Вже майже місяць як до патронатної родини Гусейнових в селі Табаки Болградської громади – єдиної такого типу серед громад Болградського району та серед 13-ти патронатних сімей Одещини, було влаштовано малолітніх п’ятьох дітей з міста Чорноморська, що залишилися без належного батьківського піклування.

Це – хлопчики двійня, яким по два роки, ще два чотирьох та шості років та їхня дванадцятирічна сестра. Ні, не війна лишила їх без батьківського тепла та захисту. Усі діти народженні від однієї матері, яка свідомо нехтувала своїми батьківськими обов’язками, та від різних батьків, місцеперебування яких наразі невідомо.

Ще у взимку цього року перед органами захисту прав дітей Чорноморської міської ради постала жахлива картина, коли вони навідалися у квартиру, де мешкали ці діти. Вони були самі, голодні, малюки не мали а ні спідньої білизни, а ні взуття. А їх горе-матір не з’являлася вже тривалий час, та її місцеперебування досі невідомо. У зв’язку з чим на той час хворі малі були вилучені з квартири та доставлені у міську лікарню Чорноморська. Після чого виконавчим комітетом Чорноморської міської ради була надана позовна заява до суду про позбавлення матері батьківських прав.

Паралельно з тим виконком Чорноморської міськради й особисто в. о. голови Чорноморського міського голови Ігор Лубковський звернулися до Болградського міського голови Сергія Димитрієва з офіційним проханням посприяти у розв’язання питання щодо влаштування малолітніх дітей до патронатної родини Гусейнових на території Болградській громаді. Адже саме в цієї родини діти б могли б бути усі разом, а ні розлученні по різних закладах, як це й було до їх приїзду село Табаки.

Це стало можливим завдяки тому, що Болградська громада в особі міського голови Сергія Димитрієва та патронатної родини Гусейнових надали офіційну згоду допомогти дітям.

«Ми раді допомогти, тим більше можемо це зробити. Адже не ділимо дітей на «своїх» і «не своїх», – підкреслив Болградський міський голова Сергій Димитрієв, підписуючи трьохсторонній договір про патронат над дітьми з міста Чорноморська. Свої підписи під документом також поставили в. о. Чорноморського міського голови Ігор Лубковський та подружжя Гусейнових.

Зазначимо, що перш ніж привезти дітей у патронатну родину, спеціалісти служби у справах дітей Болградської міської ради на чолі з Мариною Мохначевою та її колегами з Чорноморська доставили їх у педіатричне відділення Болградської ЦРЛ для перевірки стану їх здоров’я.

«Діти почували себе добре, тому ми мали змогу їхати в їх нову тимчасову родину», – розповіла Марина Мохначева.

За її словами, згідно з положенням та підписаним договором, усі п’ятеро будуть перебувати у патронатній родині впродовж трьох місяців. Якщо після закінчення цього терміну нічого так й не вирішіться з горе-матір’ю, буде укладено додаткову угоду про патронат ще на пів року. Якщо й тоді питання залишиться відкритим, є можливість залишити дітей під патронатом на період дії воєнного стану.

«Перебування дітей в патронатній родині – у нас на постійному контролі. Вони добре пройшли реабілітацію, їхні патронатні батьки зараз роблять все необхідне для отримання дітьми дошкільної та шкільної освіти та усіх необхідних вакцин. Адже лише старша дитина на момент їх вилучення мала хоч якісь з них. Умови для життя у родині для них також створенні, а головне – діти під наглядом й оточені батьківською турботою, яку не знали, на жаль, у рідній сім’ї», – розповіла Марина Мохначева.

Додамо, що Болградська громада – єдина в Болградському районі, де на сьогодні створена патронатна родина. Крім того, Болградська ТГ стала однією з 9-ти громад області, яка увійшла до проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині». Його основна мета полягає у формуванні позитивної громадської думки щодо важливості родини для дитини, інформування й залучення громадян охочих створити патронатну сім’ю та іншу сімейну форму виховання дитини, яка залишились без батьківського піклування.

«Таким чином, ми не зупиняємось на створені однієї патронатної родини в громаді, оскільки, надаємо велику значність та актуальність саме сімейній формі виховання для дітей, що опинилася в складних життєвих умовах, на період, коли їхній остаточний статус не визначено. Адже ніякі державні заклади ніколи не зможуть замінити атмосферу, яка є у родині», – додає заступниця Болградського міського голови Ганна Мунтянова.

Нагадаємо, з моменту створення патронатної родини Гусейнових минуло майже чотири роки. За цей час, у різні періоди та на різні терміни, вони змогли зігріти теплом своїх великих сердець 14 дітей Болрадщини, які були чужими для рідних батьків.

За інформацією Болградської міської ради