1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: БОЛГРАДСЬКА МІСЬКА...

НОВИНИ ГРОМАД: БОЛГРАДСЬКА МІСЬКА РАДА ВІЗЬМЕ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОЄКТІ

Незабаром Болградська міська рада розпочне реалізацію міжнародного проєкту “Чисті території, зелені та відкриті вулиці”, BSB 00108, в рамках Спільної операційної програми “Interreg NEXT Чорноморський басейн”.

Загалом його учасниками стануть чотири країни – Р. Болгарія (м. Генерал Тошево), він же бенефіціар, Р. Румунія (м. Мурфатлар), Р. Молдова (м. Тараклія) та Україну представить місто Болград.

«Коли рік тому ми отримали пропозицію взяти участь у цьому проєкті, згідно з яким усі його учасники можуть створити зелені паркові зони у центрі своїх міст, ми не могли відмовитись від такої можливості», – зазначив депутат Болградської міської ради, член бюджетної комісії та один з авторів проєкту Валерій Димитров, виступаючи на сесії, на якій розглядалося питання співфінансування з боку міської ради.

Зазначимо, що концепція нового міжнародного проєкту полягає у створенні зелених вулиць, вулиць, закритих для автомобілів та відкритих для людей.

У рамках його реалізації планується озеленити та облаштувати три квартали в центрі Болграда по проспекту Соборний – від фонтану та до площі, прокласти систему зрошення, прикрасити артоб’єктами відповідно до тематики кожного кварталу, під якими буде викладено пористу екоплитку.

Тематика всіх трьох кварталів досить цікава. Той, на якому розташований фонтан, має стати фотокварталом зі стендами для фотовиставок та фотозоною.

Наступний квартал, обмежений вулицями Сергієнка та Терещенка, автори бачать музичним – таким же зеленим, з обіграними артоб’єктами у вигляді рояля, арки та контрабасу із зеленню.

На третьому кварталі, від Терещенка до Поштової, має з’явитися літературний квартал – не менш зелений, зі статуєю матері та дитини, з інсталяцією у вигляді книг, на якій будуть розташовані QR-коди для завантаження літератури на гаджети.

Але це не все. Між літературними та музичними кварталами, по обидва боки від пам’ятника Шевченку, будуть обладнані велостоянки із сонячною панеллю, за допомогою якої можна буде зарядити телефони, ноутбуки тощо.

«Також у рамках проєкту у Болградському міському парку буде облаштовано нову професійну сцену, придбано музичні інструменти, проведено низку медійних заходів зі створенням фільму про природу Болградської громади та виданням брошур з екосистеми, організовано європейський фотоконкурс, пресконференції, брифінги, семінар тощо» , – додав Валерій Димитров.

Всього на реалізацію міжнародного проєкту «Чисті території, зелені та відкриті вулиці», BSB 00108, в рамках Спільної операційної програми «Interreg NEXT Чорноморський басейн» передбачено 1 млн 341 тисяча 846 євро 43 центи, з яких 231 тисяча 264 євро 81 цент – у місті Болграді, за умови, що 10 відсотків із цієї суми буде профінансовано з бюджету Болградської громади протягом двох років. Такий термін надається на реалізацію проєкту.

Умови співфінансування Болградською міською радою, завдяки одностайній підтримці депутатів, буде дотримано.

«Ми й раніше планували зробити наші центральні алеї у місті із зеленими газонами та краплинним зрошенням. Наразі така можливість у нас з’явилася, і було б безглуздо від неї відмовлятися», — висловив свою думку Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

На фото: такими бачать центральні квартали міста Болград автори проєкту після його реалізації.

За інформацією Болградської міської ради