1. /
  2. Новини
  3. /
  4. КРУГЛИЙ СТІЛ КЕРІВНИЦТВА БОЛГРАДСЬКОЇ...

КРУГЛИЙ СТІЛ КЕРІВНИЦТВА БОЛГРАДСЬКОЇ РВА З КРАФТОВИМИ ВИРОБНИКАМИ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

Сьогодні в Болградській районній державній (військовій) адміністрації відбулось засідання круглого столу з крафтовими виробниками-виноградарями Болградського району в рамках Програми соціально-економічного розвитку 2024 року.

Засідання пройшло під головуванням заступника начальника Болградської РВА Олександра Іорданова за участю заступника начальника управління агропромислового виробництва Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООДА Дмитра Дімитрова, директора ТОВ «Інвестиційне агентство розвитку сільських територій» Юрія Палічева, директора Центру регіонального розвитку Ізмаїльського державного гуманітарного університету В’ячеслава Тодорова та керівників структурних підрозділів Болградської РВА.

На початку круглого столу Юрій Палічев презентував присутнім свою концепцію на тему «Виноградарство, виноробство та виробництво дистилятів: нові можливості для розвитку сільських територій Болградського району в контексті вступу України в ЄС!». Він зазначив, що потенціал південних громад Української Бессарабії навіть в умовах повномасштабної збройної агресії має великі перспективи щодо розвитку сільських територій та представив результати декількох ініційованих проєктів за підтримки Європейського Союзу, зокрема проєкту «Підтримка реєстрації географічних зазначень в Україні».

Статус географічного зазначення для крафтових виробників є важливою перемогою для міжнародної торгівлі та має офіційне визнання на рівні Європейського Союзу. Це допомагає забезпечити найвищі стандарти якості, автентичність та гідно представляти Україну на європейських ринках.

Крафтовим виробникам Болградського району необхідно об’єднуватися для просування своєї продукції на вітчизняних та міжнародних ринках. Цей успішний досвід почали використовувати прогресивні українські виробники інших продуктів харчової промисловості.

Директор Центру регіонального розвитку, доцент В’ячеслав Тодоров підтримав висновки Юрія Палічева щодо необхідності виноробам Болградського району об’єднатися для відстоювання власних інтересів та просування своєї продукції на ринку крафтового вина. Також він відзначив, що вже зараз треба зосередитися на технології виробничого процесу, без цього жодна маркетингова стратегія не дасть результату. На Одещині найкраща база в Україні для вирішення цього питання. Поряд з цим, він відзначив ключовою проблемою розвитку виноградарства та виноробства в районі є відсутність ринку збуту. Тут доцільно шукати варіанти двостороннього співробітництва з виробниками сусідніх країн та активізувати брендування місцевого крафтового продукту.

Також учасники круглого столу обговорили пріоритетні напрямки на 2024 рік в агропромисловому комплексі, що включає організацію і проведення інформаційних, дорадницьких та виставкових заходів в аграрній сфері; сприяння сталому розвитку малого та середнього бізнесу в аграрній сфері, фінансову підтримку малого бізнесу та малих аграрних підприємств; посилення співпраці з вищими навчальними та науковими закладами щодо підготовки фахівців в аграрному та переробному секторах.

Стосовно ринку праці присутні порушили питання розширення сфери застосування праці та стимулювання зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць.

За результатом зустрічі присутні крафтові виробники-виноградарі Болградського району отримали змістовні консультації, що стосувались їх діяльності.