1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НАВЧАЛЬНИЙ ВЕБІНАР ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ...

НАВЧАЛЬНИЙ ВЕБІНАР ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН ТА НОВАЦІЙ

Сьогодні перший заступник голови Болградської РВА Валерій Єребакан спільно з начальником відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту районної державної (військової) адміністрації Інною Гуткан та спеціалістами зазначеного відділу взяли участь у навчальному вебінарі для працівників територіальних громад з питань забезпечення прав національних меншин та новацій відповідно до законів України.

Зазначений захід провела у дистанційному форматі заступниця директора департаменту культури, національностей, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної (військової) адміністрації Ярослава Різникова.

Під час вебінару присутнім була продемонстрована презентація стосовно згуртованості поліетнічного регіону. Було визначено, що за кількістю населення Одещина перебувала на 5 місці серед регіонів України – тут проживало 2377230 осіб.

Область є однією з найбільш полі етнічних, а співвідношення між представниками українського етносу і національними спільнотами складає 62,8% і 37,2%.

На теперішній час існує 5 обласних центрів національних культур:

– Одеський обласний центр української культур;

– обласний центр болгарської культури в м. Болград;

– обласний центр національних культур в Ізмаїлі;

– обласний центр національних культур в Ренійському районі;

– обласний центр гагаузької культури у с. Виноградівка Болградського району.

До війни на території Одещини діяло 43 національні школи недільного типу: 33 – болгарських, 1 – азербайджанська, 2 – афганських, 1 – вірменська, 1 – грецька, 2 – німецьких, 2 – польських та 1 – грузинська.

У завершенні заходу присутніх ознайомили зі змінами в законодавстві України про національні меншини (спільноти).

Вебінар відбувся на виконання доручення голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації, наданого за результатами засідання колегії Одеської обласної державної (військової) адміністрації від 24 липня 2024 року.