1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: В БОЛГРАДІ...

НОВИНИ ГРОМАД: В БОЛГРАДІ ОГОЛОШЕНО ВІДКРИТИМ V МІЖНАРОДНИЙ ЕТНОГРАФІЧНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ «ОКО»

Вчора в будівлі КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради, що на Інзовській, 170, було людно та святково. Тут відбулась очікувана культурна подія – церемонія відкриття ювілейної едиції Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО», батьківщиною якого п’ять років тому став саме Болград.

З цієї нагоди на захід завітало чимало гостей не тільки зі столиці України, Одеси, Ізмаїла, а і Європи. Їх зустрічали організатори, серед яких засновниця кінофесту, режисерка, уродженка села Криничне Болградського району Тетяна Станєва, почесний президент «ОКО» Юрій Дімчогло та Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

Перед церемонією відкриття «ОКО» присутні мали змогу не тільки поспілкуватися, познайомитися один з одним, зробити знімки на фоні фотолокації з зображенням українського Тараса Шевченка та болгарського Христо Ботєва, що стали символами цього кінофесту, а й задонати на ЗСУ, придбавши щось на благодійному ярмарку у фоє.

Цікаво, що не змінилися й атрибутика «ОКО». Його від інших кінофестів якраз і відрізняє наявність бессарабських килимків замість червоних доріжок. Саме по нім рівно о сімнадцятій годині присутні пройшли до своїх місць у глядацькій залі.

Церемонія відкриття розпочалась зі знайомства з непростим п’ятирічним шляхом «ОКО», про що розповіли на великому екрані архівні відео.

«За ці роки фестиваль став справжньою платформою для талановитих кінематографістів, провідником у цікавий світ кіно, що не тільки демонструє унікальність та красу цього виду мистецтва, а й доносить правду. Зі свого боку Болградською міською радою робиться все, щоб з кожним роком його проведення походило в більш комфортних умовах. Тому що «ОКО» — це не просто кінофестиваль. Це – живий простір для народження нових ідей, зустрічей однодумців, взаємного збагачення культур. Фестиваль також є потужним інструментом для популяризації туристичного потенціалу Бессарабії. Щиро дякую всім, хто долучився до організації цього чудового заходу, та всім учасникам, які дарують нам свої творіння. Нехай п’ятий кінофестиваль «ОКО» стане новим кроком у розвитку нашого регіону, нових талантів та нових перспектив! Бажаю всім незабутніх вражень, яскравих відкриттів та успішних прем’єр!», – адресував побажання Болградський міський голова Сергій Димитрієв, надавши таким чином старт культурній події.

Керівник Болградської громади також вручив засновниці «ОКО» Тетяні Станєвій диплом та Пам’ятний знак «200 років Болграду» за її вагомий внесок в розвиток культури та туризму, за збереження національної історії та традицій.

«Я створювала цей фестиваль для того, щоб подарувати його Бессарабії, створювала з думкою: “А що ж такого зробити для мого краю, щоб про нього дізналися всі?”. Ще зі студентських років я зрозуміла, що про нас мало хто знає, а мене – болгарку, в Київському виші сприймали як іноземку. Саме тому фокус у всіх моїх творчих роботах – Бессарабія. Тому що я її дуже люблю”, – розповіла зі сцени Тетяна Станєва.

Вона додала, що саме у період війни, «коли танки кричать, культура має звучати голосніше» і запропонували вшанувати хвилиною мовчання цивільних та військових українців, що загинули внаслідок безжалісної російської війни.

З вітальними промовами до присутніх також звернулися почесний президент кінофестивалю «ОКО» Юрій Дімчогло, актор, продюсер та представник Національного фільмового центру Р. Болгарія Алєкс Алєекєєв, заступниця директора департаменту культури, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної (військової) адміністрації Ярослава Резнікова.

Музичною частиною церемонії відкриття цього вечора стали запрошенні з Києва гурт “GG Гуляй Город” та фолк-тріо «Пра». А також спеціально для засновниці та директорки кінофестивалю «ОКО» Тетяни Станєвої із її рідного села Криничне приїхали талановиті артисти Іванка Дімірова, Дмитро Русанжик і Кирило Дуков.

А завершилися церемонія відкриття V Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» трансляцією фільму «Поема для маленьких людей» режисера Івана Сауткіна про відвертий та інтимний погляд на найуразливіших, що опинилися на передовій кривавої війни, розв’язаної росією проти України, і на волонтерів евакуаційної команди, які ризикують своїм життям заради порятунку цивільних.

Фільм не залишив нікого з глядачів байдужими та навіть змусив плакати. А ще залишив деякі питання, відповідь на які вони мали змогу отримати особисто від творця стрічки Івана Сауткіна, що спеціально приїхав в Болград.

Завершилась церемонія відкриття кінофестивалю, але сам фестиваль лише розпочався й пройде в Болграді з 8 по 15 вересня.

Протягом всього тижня, кожного дня будуть проводитися такі заходи як: дискусійна панель, співочі та танцювальні майстер-класи, екскурсії нашим мальовничим містом кожного дня об 11 -й годині, організатором яких виступив Туристичний Інформаційний Центр Болград, прес-конференція та багато показів якісного, професійного цікавого кіно одночасно у двох локаціях.

А для батьків, жвавої малечі організатори кінофестивалю «ОКО» підготували особливий приємний сюрприз! З 9-го по 13-те вересня кожного дня з 17-ї по 20-ту годину працюватиме дитячий майданчик, де ваші дітки будуть гратися з професійними аніматорами, поки їх мама й тато спокійно насолоджуються кінопоказом.

Всю детальну інформацію по програмі заходів можна знайти за посиланням https://www.okofilmfest.com.ua/…/e845f8

Додамо, партнерам V Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» виступили Болградська міська рада, паромна переправа «Орлівка-Ісакча», Ви Оу Ди платформа «МЕГОГО», Торговельна Марка «Болград», інформаційний партнер «Суспільне мовлення», національний фільмовий центр Республіки Болгарія та столична громада міста Софія.

За інформацією Болградської міської ради