1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРО РОБОТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ...

ПРО РОБОТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ У НОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ ТА ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ

Болградська районна державна (військова) адміністрація спільно з громадами постійно контролює стан додержання вимог законодавства та проводить моніторинг якості освітньої діяльності в межах своїх повноважень в закладах освіти району.

В поточному навчальному році для задоволення освітніх потреб населення на території району діють 65 закладів загальної середньої освіти з 12 філіями. Всього в закладах освіти навчаються 13105 учнів.

Відповідно до сформованої мережі закладів освіти в нашому районі наразі надають освітні послуги: 56 ліцеїв (12166 учнів), 15 гімназій (858 учнів) та 6 початкових шкіл (81 учень).

Мають статус опорних 10 закладів, в яких навчаються 3170 учнів, до яких приєднано 9 філій (326 учнів).

Свою освітню діяльність заклади розпочали за наступними формами:

– в очній формі працюють 62 заклади з 9 філіями, в яких охоплено навчанням 12764 учні;

– за допомогою дистанційного навчання працюють 3 заклади та 2 філії, в яких охоплено навчанням 341учень.

У 2024 році до першого класу пішло 945 дітей, це на 165 дітей менше, ніж у 2023 році (1110 дітей). Серед причин — зниження рівня народжуваності, а також війна, яка призводить до вимушеної міграції сімей з дітьми за кордон.

На даний час із загальної кількості учнів перебувають за кордоном 764 учні та 8 педагогів, які займаються освітньою діяльністю дистанційно.

Отже, на початок року 95% закладів загальної середньої освіти мають можливість навчатися очно завдяки створеного безпекового освітнього середовища. В закладах освіти району налічується 88 захисних споруд, з них 83 найпростіших укриття та 5 ПРУ.

Також, у 4 територіальних громадах (Теплицькій, Павлівській, Бородінській та Тарутинській) для організації навчання офлайн рішеннями виконавчих комітетів визначено 12 об’єктів для використання як «захищений простір».

Ще у 3 громадах проводяться наступні роботи:

1. Арцизька ОТГ – в межах «Програми з відновлення України» у 2023 році розпочато будівництво захисної споруди для учасників освітнього процесу Арцизького ліцею № 5 з початковою школою та гімназією. Проєкт вартістю 29 млн. грн. (обласний бюджет на умовах співфінансування). На даний час термін закінчення не визначено.

2. Городненська ОТГ – проведено тендер на закупівлю модульного укриття для Городненського ЗДО місткістю 80 осіб вартістю 4 700000 грн.

3. Павлівська ОТГ – розробляється проєктно-кошторисна документація на будівництво захисної споруди для вихованців та працівників Павлівського закладу дошкільної освіти.

Всі заклади загальної середньої освіти, які надають освітні послуги за очною формою навчання, забезпечують учнів гарячим харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету (вартість харчування коливається від 37 до 60 грн. на одну дитину в день). Безоплатно харчуються учні початкових класів, діти пільгових категорій населення та учні з числа ВПО. Хочемо зазначити, що Павлівська громада здійснює харчування дітей за рахунок місцевого бюджету з 1 по 11 клас.

Також, на території району діють 77 закладів дошкільної освіти, з них 29 самостійних закладів та 48 структурних підрозділів ЗЗСО. Всього здобувають дошкільну освіту 2544 вихованці. За кордоном на даний час знаходяться 49 вихованців.

Станом на сьогодні у очному форматі працюють 65 закладів, в яких отримують освіту 2195 дітей. У дистанційному режимі працюють 12 закладів, за даною формою отримують освіту 349 вихованців.

Вартість харчування у садочках на одну дитину в день становить у середньому 75 грн.

Всі заклади освіти Болградського району перейшли до використання е-журналів та е-щоденників. Всі педагогічні працівники підключені до освітніх платформ Міністерства освіти і науки.

Пульти виклику поліції охорони мають 99 закладів освіти, з них 67 закладів загальної середньої освіти, 32 заклади дошкільної освіти; системи відеоспостереження встановили 54 заклади (ЗЗСО – 33, ЗДО – 21).

Інклюзивна освіта

В районі функціонують 3 інклюзивно-ресурсні центри, роботу яких забезпечують 11 педагогічних працівників.

У закладах загальної середньої освіти функціонують 182 інклюзивних класи, в яких здобувають освіту 206 учнів з особливими освітніми потребами.

У закладах дошкільної освіти кількість інклюзивних груп становить 37, вихованців з ООП – 62.

За формою педагогічного патронажу організовано освітній процес для 48 учнів та 62 вихованців.

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ, ЯКІ ВИНИКЛИ ВЖЕ НА ПОЧАТКУ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ:

1. Відсутність альтернативного енергоживлення в період відключення електроенергії під час навчального процесу, а саме потужних генераторів для освітлення приміщень в осінньо-зимовий період.

На даний час наявні 162 генератора в закладах освіти різної потужності для забезпечення роботи укриттів, котелень та харчоблоків. Саме для освітлення приміщень у похмурі дні є генератори лише в 16 закладах (4 заклади Болградської ОТГ, 6 закладів Бородінської ОТГ, 1 заклад Василівської, 3 заклади Городненської, 1 заклад Кубейської та 1 Павлівської).

2. Дефіцит шкільних автобусів. В районі всього на початок вересня налічувалося 24 шкільних автобуси, але 9 з них було передано до територіальної оборони. Але у вересні/жовтні поточного року на умовах співфінансування отримають автобуси Криничненська, Василівська, Кубейська та Теплицька територіальні громади.

Питання придбання шкільного автобусу гостро стоїть у Тарутинській, Арцизькій, Бородінській та Павлівській громадах, які б мали забезпечити регулярну доставку дітей до місця навчання та в зворотному напрямку.

3. Дефіцит підручників і кадрів. Не всі класи забезпечені повним комплектом підручників, але всі мають доступ до електронних версій.

Дефіцит кадрів завжди відчувався, а наразі відчувається ще більше. Дуже складно знайти вчителя фізики, хімії, англійської мови. Є потреба у практичних психологах та соціальних педагогах.

За інформацією начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту райдержадміністрації Інни Гуткан