1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ПРОЙШОВ...

В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ПРОЙШОВ ФОРУМ МІЖНАРОДНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНА – МОЛДОВА БТХ-4

19 вересня 2024 року заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов взяв участь у Форумі міжнародного територіального співробітництва Україна – Молдова БТХ-4 «Від транскордонної співпраці до європейської інтеграції. Створення механізмів стійкого розвитку громад і регіонів на платформі програмного забезпечення ArcGIS».

Відбувся захід у с. Лісне Бородінської селищної територіальної громади Болградського району.

Серед учасників Форуму – депутати парламентів України й Молдови, представники посольств Румунії та Молдови в Україні, голови громад півдня Одеської області, примарі районів Штефан Воде, Каушани, Чімішлія Республіка Молдова, керівники проєктів ЕС розвитку територій з Румунії, представники Одеської державної військової адміністрації, Одеської обласної ради, Агентства регіонального розвитку Республіки Молдова та Одеської області, Одеській національний технологічний університет, керівництво Болградського району, підприємці з Республіки Молдова та Одеської області.

Цілі Форуму – знайомство з практичними кроками руху громад півдня Одеської області та прикордонних примарій Республіки Молдова до ЕС.

На початку заходу присутніх привітали голова Бородінської територіальної громади Іван Кюссе, заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов, депутат Одеської обласної ради Алла Стоянова, а також надзвичайний і Повноважений Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула.

Під час першої панелі була розглянута діяльність органів влади, Агенцій регіонального розвитку Одеської області та РМ щодо взаємодії громад і примарій на шляху до європейської інтеграції. Дорожня карта створення Єврорегіону «Буджак».

Спікерами стали Дар’я Ільченко – керівник офісу європейської інтеграції Агенції регіонального розвитку в Одеській області, Микола Христов – директор Агенції регіонального розвитку «Південь» Республіки Молдова, Вʼячеслав Рибчинський – Агентство міжетнічних відносин Республіки Молдова та депутати Верховної Ради України та Парламенту Молдови про територіальне та транскордонне співробітництво з питань євроінтеграції.

За результатами обговорення було підписано Меморандум про співробітництво між Агенцією регіонального розвитку в Одеській області та Агенцією регіонального розвитку «Південь» Республіки Молдова.

Під час другої панелі було розглянуто використання платформи ArcGIS для підготовки грантових проєктів при створенні механізмів сталого розвитку територій. Громадські ініціативи – базис стійкого розвитку громад.

Також значну увагу було приділено темі Крафтового виробництва вина – економічна та соціальна складова сталого розвитку прикордонних примарій РМ та південних громад Одеської області. Своїм досвідом ділились Оксана Ткаченко – докторка технічних наук, завідувачка кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського Національного технологічного університету, Наталія Бурлаченко – магістр виноробства, власниця та генеральний директор ТОВ «БІГ ВАЙНС», Володимир Паларієв – власник виноробні «Фрумушика Нова», Ілля Гогу – власник виноробні місто Каушани, Іон Лука – винороб Республіка Молдова.

Про розвиток туризму, як найкоротший шлях до євроінтеграції розповіли директор офісу Республіки Молдова по туризму – Олена Степанов, директор Вояж Інтернешнл Республіка Молдова Афанасій Єсану та директор туристичного кластеру «Фрумушика Нова» Олександр Паларієв.

Як зазначив заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов: «Транскордонне співробітництво є інструментом для соціально-економічного розвитку регіонів по обидві сторони кордону. Українським громадам вже зараз варто активно стежити за законодавчими змінами у цих сферах, та переймати досвід партнерів із країн ЄС, які останніми долучилися до Європейського Союзу та мають практичний досвід трансформацій в процесі євроінтеграції».

Захід пройшов у конструктивному діалозі, під час якого учасники отримали та поділились цікавою інформацією й досвідом інших партнерів.