1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ОБГОВОРИЛИ...

В ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ОБГОВОРИЛИ ПРОЄКТ З РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНСЬКОЇ БЕССАРАБІЇ

27 серпня 2024 року на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету ТОВ «Інвестиційне агентство розвитку сільських територій» спільно з кафедрою управління підприємницькою та туристичною діяльністю (ІДГУ) і Центром регіонального розвитку організували зустріч зі стейкхолдерами, експертами щодо реалізації нового проєкту та провели круглий стіл «Розвиток сільських територій Української Бессарабії в умовах війни».

У заході взяв участь заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов.

Відкриваючи дискусію, ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук звернув увагу учасників і учасниць на проблематиці розвитку сільських територій, готовності органів місцевої влади щодо зміцнення продовольчої безпеки, підтримки вітчизняних фермерів, забезпечення стійкості сільськогосподарського виробництва та унікальних можливостей щодо залучення інвестиційних ресурсів саме в умовах сучасних євроінтеграційних процесів.

Як зазначив директор ТОВ «Інвестиційне агентство розвитку сільських територій» Юрій Палічев, потенціал південних громад Української Бессарабії навіть в умовах повномасштабної збройної агресії має великі перспективи щодо розвитку сільських територій. Він представив результати декількох ініційованих проєктів за підтримки Європейського Союзу, зокрема проєкту «Підтримка реєстрації географічних зазначень в Україні». Завдяки зусиллям Юрія Палічева та його партнерів у липні 2024 р. Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення – «Херсонський кавун», який став символом перемоги на Херсонщині. Статус географічного зазначення є важливою перемогою також для міжнародної торгівлі, адже тепер кавун має офіційне визнання на рівні Європейського Союзу. Це допомагає забезпечити найвищі стандарти якості, автентичність та гідно представляти Україну на європейських ринках.

Цей успішний досвід почали використовувати прогресивні українські виробники інших продуктів харчової промисловості.

У свою чергу професор Ярослав Кічук зауважив, що команда експертів ІДГУ має власний позитивний досвід впровадження географічних зазначень. Команда університету на чолі з доцентом В’ячеславом Тодоровим реалізувала низку проєктів, зокрема сформувала географічні зазначення продукції «Долина Фрумушика» (баранина та вино).

Як один з ініціаторів запровадження сільського агро-, етно- та гастротуризму, Юрій Палічев проінформував, що саме залучення науково-практичного потенціалу єдиного в регіоні автономного державного закладу вищої освіти, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, підвищить якість розробки і реалізації потужних міжнародних проєктів, спрямованих на сталий розвиток сільських територій Української Бессарабії.

Завідувачка кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю, кандидатка економічних наук, доцентка Метіль Тетяна зазначила, що в умовах повоєнної відбудови сільських територій Української Бессарабії є надзвичайно актуальним нарощування перероблення сільськогосподарської сировини всередині країни й збільшення частки готової харчової продукції та продуктів з більшим вмістом доданої вартості в експорті.

У своїй презентації директор Центру регіонального розвитку В’ячеслав Тодоров наголосив на величезній ролі периферійних територій Української Бессарабії (зокрема, територій колишніх Арцизського, Саратського, Тарутинського районів). На жаль, ініційована ще у 2020 р. керівництвом Одеської обласної державної адміністрації цільова програма розвитку територій не отримала логічного продовження після початку інтенсивної фази російсько-української війни. Серед територіальних громад периферійні частини Української Бессарабії своїм геоекономічним потенціалом виділяється Саратська громада. Її конкурентними перевагами є географічне положення, історико-культурні та етнографічні особливості заселення та господарського освоєння території висококваліфікованими кадрами тощо. До того ж в межах цієї громади знаходяться поселення, які можуть зацікавити німецьких (смт. Сарата) та болгарських (с. Заря, Камчик) інвесторів. Доцент В’ячеслав Тодоров представив нові проєктні ініціативи, спрямовані на сталий розвиток сільських територій Української Бессарабії.

Доцент Іван Татаринов зазначив, що Ізмаїльський державний гуманітарний університет має висококваліфікований науково-практичний кадровий потенціал для вирішення нагальних проблем розвитку сільських територій південно-західної частини Одеської області. Наші співробітники мають досвід розробки стратегій розвитку громад і звітів про стратегічну економічну оцінку стратегій розвитку громад, розробляють та супроводжують проєкти соціально-економічної спрямованості, в тому числі з питань туризму, історико-культурної спадщини, цифровізації, інноваційного розвитку. Наразі експерти Ізмаїльського державного гуманітарного університету здійснюють професійну підготовку конкурентоздатних фахівців для місцевих громад та науково-практичне консультування щодо отримання міжнародної технічної допомоги задля сталого розвитку сільських територій Української Бессарабії.

Під час зустрічі також обговорили питання щодо покращення якості професійної підготовки майбутніх фахівців з розвитку сільських територій та відповідні проєктні ініціативи.

Присутній на зустрічі заступник голови Болградської районної державної адміністрації Олександр Іорданов запросив команди експертів ТОВ «Інвестиційне агентство розвитку сільських територій» і доцентів кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю Ізмаїльського державного гуманітарного університету до Болграду для обговорення проєкту місцевої програми розвитку сільських територій.

Валентина Нідельчу

аспірантка ІДГУ