1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРОФІЛАКТИКА ВЖИВАННЯ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ...

ПРОФІЛАКТИКА ВЖИВАННЯ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ І ЇХ ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ

Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Тютюнопаління, як одна з форм вживання тютюнових виробів, залишається однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок у світі.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я близько третини населення нашої планети від 15 років і старше є завзятими курцями. За останній десяток років тютюнопаління стало прямою і опосередкованою причиною смерті 30% з усієї кількості людей віком від 35 до 69 років і 14% людей старше цього віку. Серед країн Європи Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю паління серед населення.

Негативний вплив вживання тютюнових виробів обумовлений речовинами, які утворюються під час перегонки тютюну. Тютюновий дим містить близько 1200 різних компонентів, більшість з них мають отруйну дію. Основна активно діюча отруйна речовина тютюнового диму – нікотин, який є судинною отрутою, впливає на центральну і вегетативну нервові системи. Він добре всмоктується через слизову оболонку рота, дихальну систему, органи травлення і шкіру. Віддалені негативні ефекти пов’язані також зі смолами, які містять канцерогенні речовини і спричиняють злоякісні захворювання; окисом вуглецю та окисними газами, які сприяють розвитку серцево-судинних захворювань; подразнюючими засобами і ціанистим воднем, які обумовлюють виникнення захворювань органів бронхів, легенів.

Особливо чутливі до негативного впливу тютюну на організм – діти, і не тільки, коли палять, а навіть якщо просто часто знаходяться в накуреній кімнаті.

Вчені зазначають, що куріння у два рази небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого. Смертельною дозою для дорослої людини вважається одна пачка сигарет, викурена відразу, а для підлітків – пів пачки. Ті, хто почав палити до 15 років, у п’ятеро частіше помирають від раку легень.

Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто, 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів. Утім вже доведено, що куріння підвищує ризики виникнення хронічних хвороб, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки сигарети містять шкідливі хімічні речовини – важкі метали та канцерогени.

Статтею 13 Закону визначено обмеження щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет, сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

Також розширено перелік місць, де забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

7) у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

😎 у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

10) у приміщеннях гуртожитків;

11) на дитячих майданчиках;

12) у місцях загального користування житлових будинків;

13) у підземних переходах;

14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

15) на вокзалах та станціях;

16) на зупинках громадського транспорту.

Забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць. У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: “Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!”.

Статтею 14 Закону стосовно пропагування знань про шкідливість вживання тютюнових виробів та заходи щодо запобігання поширенню вживання тютюнових виробів визначено, що з метою запобігання вживанню тютюнових виробів та зменшення їх шкідливого впливу на здоров’я людини, навчальні та освітньо-професійні програми усіх навчальних закладів України, незалежно від форми власності, повинні включати спеціальні теми про шкоду для здоров’я людини куріння тютюнових виробів чи інших способів їх вживання, насамперед для дітей та молоді, а також про переваги здорового способу життя.

У кожної людини повинно бути бажання зробити своє життя здоровим і поліпшити якість життя близьких і оточуючих людей!

Болградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області